nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi diszkrimináció Svédországban

A svéd Jönköping városában a helyi buszsofőröknek megtiltották, hogy munkaidőben vagy akár ebédidejükben is a svéden kívül más nyelvet használjanak.

nyest.hu | 2011. március 8.
|  

Valószínűleg senki se szeretné, hogy megtiltsák neki, hogy ebédszünetében barátaival, ismerőseivel saját anyanyelvén beszélgessen. Pedig ez történik az egyébként liberálisként ismert Svédország Jönköping városában. A város buszhálózatát a nyártól egy új cég üzemelteti, és a munkaszerződésekben az is szerepel, hogy az alkalmazottak nemcsak munkaidőben, de szünetekben és ebédszünetben közben sem beszélhetnek a svéden kívül más nyelvet – tájékoztat minderről egy svéd hírportál.

A cég azzal magyarázza döntését, hogy más nyelvek használata zavart keltene, és a a pihenést is akadályozná. Ez elég gyenge indoklásnak tűnik, főleg ha arra gondolunk, hogy a New York-i buszsofőrök valószínűleg húsznál több nyelven is beszélgetnek ebédszünetükben. Az a jönkönpingi buszsofőr, aki nem tartja be az új rendelkezést, munkáját is elvesztheti.

A svéd szociáldemokraták tiltakoznak az extrém munkahelyi szabályzat ellen, de különös módon a szakszervezet semmi kivetnivalót nem talál benne. Az svéd egyenlőségi ombudsman azonban ígéri, hogy tüzetesebben meg fogja vizsgálni még az esetet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. március 8. 12:15

@peripetia: A rasszista hozzászólásokat töröljük, a rendszeresen rasszista vagy más módon diszkriminatív hozzászólókat kizárjuk.

1 peripetia 2011. március 8. 11:35

Nem akarunk együtt élni a [moderálva], sem iszlamistákkal,, pláne nem [moderálva] iszlamista, [moderálva]. Nem érthető ez? Az, hogy a hülye fasisztáink ezt nem értik, attól mi még értjük!!!

Információ
X