nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akik könnyen találnak munkát: lengyel jeltolmácsok

Jelnyelvi tolmácsokat keres a lengyel önkormányzatok többsége – írta csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap.

MTI | 2012. március 30.
|  

Lengyelországban az áprilistól hatályos jogszabályok értelmében a hivatalok kötelesek biztosítani a jelnyelvi kommunikáció lehetőségét a siketek és más fogyatékkal élő személyek számára. A lap értesülései szerint csak néhány város intézményei rendelkeznek megfelelően kiképzett munkatársakkal, míg a külső tolmácsokra számító hivataloknak adminisztratív okok miatt még akár hónapokig mellőzniük kell a segítséget.

Irena Lipowicz, az állampolgársági jogok biztosa felhívta a felelős tárcát, hogy ne akadályozza a fogyatékkal élők törvényes jogainak gyakorlását. Az új jogszabály értelmében a fogyatékkal élők a hivatalos ügyintézés során igénybe vehetik a kommunikációt támogató eszközöket, s például e-mailben vagy csevegőn keresztül megnevezhetik az általuk használt jelnyelvet. A hivatal a jelentkezés alapján felkészülhet az ügyfél látogatására: az érdekelt által megnevezett időpontra kijelölheti munkatársát az ügyintézéshez, s tolmácshoz is fordulhat. A külső segítség költségei az intézményt terhelik.

A törvény szerint a rendőrség, a tűzoltóság és az egészségügyi intézmények nem kötelesek tolmácsot biztosítani, így például a siketek a korábbi gyakorlat szerint egy általuk felkért személy közvetítésével kommunikálhatnak egy orvosi vizit során.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X