nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hamarosan gépek tolmácsolhatják a jelnyelvet

Katalán fejlesztők előálltak egy jelnyelv tolmácsoló program prototípusával, amely nagyban segíthetné a halláskárosultak kommunikációját.

nyest.hu | 2010. június 4.
|  

Világszerte hallássérültek milliói használják a jelnyelveket – de általában csak egymás között. Ha például egy kizárólag jelnyelven kommunikáló ember tolmács nélkül szeretne értekezni egy orvossal, vagy egy hallássérült tolmács nélkül akarna videochatelni, akkor megoldhatatlan akadályokba ütközne a technika jelenlegi állása szerint. A katalán CVC-UAB (Centre de Visió per Computador – Universitat Autònoma de Barcelona) kutatói azonban most előálltak az első sikeresnek tűnő számítógépesített jelnyelvértelmező rendszerrel – értesít az EurekAlert! egyik híre.

Videochat tolmács segítségével
Videochat tolmács segítségével
(Forrás: Wikimedia)

Korábban is történtek már kísérletek a jelnyelvek automatizált tolmácsolásának kifejlesztésére, de eddig a feladat túl bonyolultnak bizonyult. A jelnyelvek számítógépes értelmezése azért számít különlegesen összetettnek, mert a vizuális jeleket minden ember máshogy adja elő, nem is beszélve a jelnyelvhez kulcsfontosságú arcmozgás egyediségéről. A programnak továbbá a teljesen változó háttérkép információit is ki kell szűrnie.

A jelenlegi jelnyelvértelmező rendszer még fejlesztés alatt áll, de már most húsznál több jelet képes felismerni. A programot a spanyol jelnyelv felismerésére fejlesztették ki, ám más jelnyelvekre is könnyen kiterjeszthető lesz, mivel a jelnyelvek jelei mindenhol hasonló alapokra épülnek. A jelnyelvet tolmácsoló program például az internetes kommunikációban nyitna meg új lehetőségeket a halláskárosultak és más jelnyelvhasználók számára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X