nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jelelj! címmel indul mozgalom a jelnyelv megismertetésére

Közismert színészek és közéleti személyiségek részvételével Jelelj! címmel indul mozgalom a jelnyelv megismertetésére; a kezdeményezés célja, hogy minél többen elsajátítsák az ötven legalapvetőbb jelet.

MTI | 2009. szeptember 8.
|  

A kezdeményezés célja a siketek és nagyothallók visszaillesztése a társadalomba, úgy, hogy a jelnyelv alapjainak megismertetésével gördülékenyebbé teszi a kommunikációt köztük és a hallók között – mondta Janik László színész, az Árnyszínház vezetője, a mozgalom egyik ötletgazdája.

A hallássérültek által használt jelek többsége rendkívül logikus, a hallók által a mindennapi kommunikáció során is használt gesztuson alapul, így a nyelv alapszintű elsajátítása viszonylag könnyű. Ehhez kíván segítséget nyújtani a mozgalom. A következő hónapokban elkészül félszáz néhánymásodperces videoklip, amely mindegyike egy-egy jelet mutat be. A filmecskéken közismert színészek és közéleti személyiségek tűnnek majd föl, többek között Kulka János, Schell Judit, Szervét Tibor, László Boldizsár, Iglódi István, Gregor Bernadett, Juronics Tamás, Bozsik Ivett, Falusi Mariann, Lang Györgyi és Novák Péter.

A klipek láthatók lesznek az Árnyszínház honlapján, de Janik László bízik benne, hogy feltűnnek majd a hazai televíziók műsorában is.
A tervek szerint a jeleket bemutató filmek sora minden évben újabb ötvennel bővül, és néhány év alatt létrejöhet egy teljes jelnyelvi videoszótár. Így ha valaki kedvet kap a jelnyelv alaposabb elsajátításához, már csak a nyelvtani szabályokkal kell majd megismerkednie.

Tóth Béla, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége szegedi szervezetének vezetője elmondta, a siketek és hallássérültek kultúrájával és a jelnyelvvel szeptember 12-én is megismerkedhetnek az érdeklődők a csongrádi megyeszékhelyen. Ekkor tartják a Siketek Világnapjának regionális rendezvényeit Szegeden.

Ekkor a Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi és korábbi színészei hallássérült költők verseit adják elő jelnyelvi tolmácsolással, ismert zeneszerzők tánccal és jellel kísért szerzeményeivel találkozhatnak a nézők, s fellép majd egy jelelő színjátszócsoport is.

Információ
X