nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végre nyelvtörvényt hozhatnak
Elégedettek lehetnek a walesiek

Évekig tartó huzavona után a walesi politikusok végre megkapják a jogot arra, hogy törvényeket alkothassanak saját nyelvükről. Most már csak királyi jóváhagyásra van szükség, és a Walesi Nemzetgyűlés február 10-én magáénak tudhatja a várva várt jogosultságot.

nyest.hu | 2010. február 5.
|  

Végre pont kerül a három és fél éve húzódó vitára azzal, hogy a Walesi Nemzetgyűlés megkapja a brit parlamenttől azt a jogot, hogy törvényeket alkothasson a walesi nyelvre vonatkozóan.

13. századi kastély Észak-Walesben
13. századi kastély Észak-Walesben

Az első walesi nyelvtörvény a tervek szerint Szent Dávid napján, azaz március elsején már hatályba is lép: ez egy nyelvi biztos kinevezéséről dönt majd – számol be a BBC News. A leendő biztos voltaképpen a Wales „nyelvi ügyvédje” lesz, aki mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a nyelvhasználati jogot azoknak, akik mindennapi kommunikációjukban őseik nyelvére szeretnének támaszkodni. Feladata lesz majd, hogy rászorítsa a különböző állami szerveket és magánvállalatokat a nyelvhasználati jogok biztosítására. Amennyiben a cégek nem teljesítik a számukra kirótt normát (mármint a kétnyelvű feliratok kitételét, illetve a walesiül beszélő alkalmazottak nyelvhasználatának tiszteletben tartását), a leendő biztost büntető jogkörrel is felruházzák.

A walesi nyelv ügyét eddig a Walesi Nyelvi Tábla (Wales Language Board) képviselte. Az érdekvédő szervezet, amelynek eddigi feladatait ezentúl jórészt átveszi majd a Nemzetgyűlés és az általa kinevezett nyelvi biztos, úgy tűnik, elégedetlen a fejleménnyel. Nick Bennett, a szervezet egyik vezetője úgy gondolja: „Sajnos minimális konzultációt folytattunk eddig a változtatást illetően. Bizonyos mértékig meg vagyok győződve róla, hogy az új nyelvtörvény nem fogja tükrözni azt a nemzeti és nemzetközi szakértelmet, amivel mi rendelkezünk a témában.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X