nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felbecsülhetetlen értékű kötetek tűntek el

Az olasz rendőrség művédelmi csoportja az egyik nápolyi könyvtárból eltűnt köteteket keresi. A könyvtár igazgatóját letartóztatták.

MTI | 2012. május 29.
|  

A világ első könyvkiadója, az itáliai Aldo Manuzio által 1502-ben nyomtatott Dante című kötetet keresi az olasz rendőrség. Nemzetközi körözést adtak ki az 1499-es, Poliphilus névvel ismert könyv visszaszerzésére is. A nyomozásban az Interpol segít.

Mindkettő a reneszánszban alapított Girolamini nápolyi múzeum-könyvtárból tűnt el, ahonnan 1500 páratlan értékű kéziratnak és könyvnek veszett nyoma. A könyvtár másik 257 könyvét ládákban találtak meg Veronában. További ötszázat a német hatóságok azonosítottak: gyűjtők készültek őket megvásárolni. Az olasz rendőrség a nemzetközi aukciós házaknál is a Girolamini kincsei után kutat.A könyvtár súlyos, talán örökre pótolhatatlan veszteséget szenvedett” – nyilatkozta az olasz sajtónak a nápolyi rendőrség művédelmi egységének parancsnoka.

A Girolaminiből tömegesen eltűnő könyvekre a nápolyi egyetem egyik professzora hívta fel a figyelmet, aki ötszáz értelmiségi társával nyílt levelet intézett az olasz kulturális tárcához. A könyvtár igazgatója, Massimo Marino De Caro ezt követően tett feljelentést a rendőrségen a könyvek eltűnése miatt. De Carót azonban letartóztatták. A hatóságok több mint hat millió euróra becsülték a kárt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X