nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Adáshiba a CNN-nél – művészeti projekt

Az adáshiba felvételeit szakemberek elemezték, és rájöttek arra, hogy az rejtjeleket tartalmaz – hangzik a fiktív történet.

MTI | 2013. április 24.
|  

Ázbej Kristóf képzőművész 22 digitális alkotásból álló képzőművészeti projektjét mutatja be keddtől a Galéria IX-ben, Budapesten. A művész az MTI-nek elmondta, hogy A catukal-kód című kiállításon szereplő 22 színes kép mindegyike az idén készült. A kis méretű, színes nyomatok egy képzelt jelrendszer darabjai. A művész a QR-kódokhoz hasonló formákat az idei divatszínekből, például a magentából, afrikai lilából vagy éppen a vibráló narancsból állította össze.

Az alkotó az MTI-nek elmondta, hogy a 22 kép egy fiktív kerettörténet segítségével válik érthetővé. A fiktív történet szerint a CNN amerikai hírtelevízió esti adását egy különös esemény zavarta meg, az adáshiba felvételeit szakemberek elemezték, és rájöttek arra, hogy az rejtjeleket tartalmaz. A jeleket dekódolták és ennek alapján kapták meg azt a – kiállított képeken látható – mintarendszert, amely úgy működik, mint az abc, és a tudományos feltételezés szerint ennek alapján a jövőben érkező üzeneteket is meg lehet fejteni. A fiktív történetben a tudósok a catucal fantázianevet azért adták a kódrendszernek, mert 22 részelemből áll, és a kifejezés a 22-es számot jelenti a maja beszélt nyelvben.

Ázbej Kristóf a történet folytatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy több ötlete is van: „tekinthetem filmforgatókönyvnek vagy egy képzőművészeti projekt forgatókönyvének is. Mindkét irányba szeretném folytatni a történetet. Az se áll messze tőlem, hogy a jövőben filmet készítsek belőle” – tette hozzá a képzőművész.

Az örmény gyökerű Ázbej Kristóf 1953-ban született Budapesten, majd Algériában és Párizsban tanult. Munkái 1973-tól jelennek meg kiadványokban és kiállításokon. 1984-ben a Párizs melletti Bagneux-ben létrehozta a Musée X-Point-Zero galériát. Az ezredforduló évei alatt a francia Millenniumi Bizottság felkérésére Message to Earth (Üzenet a Földnek) munkacímű komplex, építészeti és filmművészeti elképzeléseket is magában foglaló művészeti projekt fejlesztésén dolgozott. Párizsban és Budapesten él. A tárlat május 4-ig tart nyitva.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X