nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínai írásjeleket a világörökségi listára!

Lehet, hogy a hagyományos kínai írásjelek felkerülnek az UNESCO világörökségi listájára – a tajvani elnök legalábbis ezt kérelmezte a szervezettől.

nyest.hu | 2010. január 5.
|  

Tajvan elnöke, Ma Ying-jeou az elmúlt év végén bejelentette, kérelmezte, hogy a hagyományos kínai írásjeleket vegyék fel az UNESCO világörökségi listájára. A politikus a kínai nyelv tanításának 9. nemzetközi konferenciáján a világ legidősebb és legszebb írásaként utalt a kínai írásmódra – olvasható a pr-inside.com oldalon.

„Mint a leghosszabb és leggazdagabb történelemmel bíró kultúra, a kínai képes volt túlélni és virágozni évezredeken keresztül, és ebben fontos szerepet játszott ennek a gyönyörű írásnak a használata, amely segített a hagyományok átörökítésében” – érvelt Ma. Az utóbbi időben hihetetlen érdeklődés mutatkozik a kínai nyelv tanulása iránt, részint a világgazdasági erőegyensúly eltolódása miatt, részint Tajvan és a Kínai Népköztársaság egyre intenzívebb gazdasági és kulturális kapcsolatából adódóan – hangsúlyozta az elnök.

A vezető szerint „a nyelv meghatározza a kultúrát és a kultúra meghatározza az emberek identitását”. Nyelvészeti téren Kínában is megfigyelhető volt például egyfajta fordulat a marxizmus-leninizmus felől a kínai kultúra irányába – hívta fel a figyelmet Ma.

A politikus arra hivatkozva fordult az UNESCO-hoz, hogy a világ 1,3 milliárd kínai beszélője mind egyszerűsített karaktereket használ, és mindössze 40 millió alkalmazza a hagyományos írásjeleket – és ez is főként csak Tajvan és Hongkong területére, valamint a tengeren túli közösségekre igaz. Vagyis minden 33 kínai nyelvet tudó közt csak egyetlen egy akad, aki a hagyományos írásmódot ismeri. Emiatt buzdítja az elnök Tajvan lakosait arra, hogy ne hanyagolják el felelősségüket a kínai kultúra megőrzése terén.

Információ
X