nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az évtized legjobb könyvei

Klasszikusok és friss művek is szerepelnek az évtized legjobb könyveinek kiválasztására indított Aranykönyv szavazás nyertesei között.

MTI | 2010. május 27.
|  

Öt kategóriában összesen egymillió szavazat érkezett az évtized legjobb könyveit kereső versenyre. A közönség a gasztronómia, gyermek- és ifjúsági irodalom, a szépirodalom, az ismeretterjesztés és a szórakoztató irodalom kategóriákban jelölhetett és szavazhatott az évtized kedvenc könyveire. A voksolás május 9-én zárult le.

„A szavazás eredménye teljes mértékben a közönség döntését tükrözi. A versenyt kiíró cég csak a kategóriákat alakította ki előre, azok megtöltéséről már a közönség gondoskodott. Így fordulhatott elő, hogy néhány könyvet a közönség több kategóriában is jelölt” – olvasható a szavazást lebonyolító Libri közleményében.

A szépirodalmi kategóriában a hazai szerzők között Szabó Magda Abigél című könyve nyert. A közönség szavazatai alapján második lett Örkény István Egyperces novellák című kötete, míg a harmadik helyre Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve futott be.

A külföldi szépirodalom kategóriában a legnépszerűbb Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye lett, második Gabriel García Márquez Száz év magány című műve, harmadik pedig George Orwell 1984 című munkája.

A szórakoztató művek között a magyar szerzők kategóriájában Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című regényére szavaztak a legtöbben, a második legnépszerűbb Müller Péter Szeretetkönyve, a harmadik pedig Vavyan Fable Mesemaratonja.

A külföldi szórakoztató olvasmányok között Tolkien Gyűrűk ura-trilógiája lett a nyertes Stephenie Meyer Twilight - Alkonyat című vámpírregénye és Dan Brown A da Vinci-kód című regénye előtt.

Az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában a magyar szerzők közül Szerb Antal munkája, A világirodalom története kapta a legtöbb szavazatot, második Popper Péter A belső utak könyve című munkája, a harmadik pedig Ranschburg Jenő Szülők könyve - A fogantatástól az iskolakezdésig című kötete lett.

A külföldi ismeretterjesztő könyvek közül az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (Steven Ray Schneider) című kötet győzött Charles Darwin A fajok eredete - Természetes kiválasztás útján című munkája és Allan Pease Testbeszéd - Gondolatolvasás gesztusokból című kötete előtt.

A magyar gyermekkönyvek között Fekete István Vukjára érkezett a legtöbb szavazat, második helyre került Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk, míg a harmadik legnépszerűbb Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című meséje lett.

A külföldi gyermekkönyvek között a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling varázslómeséje bizonyult a legnépszerűbbnek Saint-Exupéry klasszikusa, A Kis herceg és a Twilight - Alkonyat előtt.

A magyar gasztronómiai kiadványok kategóriájában Frank Júlia 4000 ezer receptet tartalmazó Óriás szakácskönyve győzött Horváth Ilona Szakácskönyve és Stahl Judit Gyorsan, valami finomat című könyve előtt.

A külföldi szakácskönyvek között Jamie Oliver kötete, a Jamie természetesen - 100 recept a kertemből című munkája a legnépszerűbb Christine France Nagy csokoládé enciklopédiája és Gordon Ramsay Ízek bűvöletében című könyve előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X