nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A TIT az egy életen át való tanulás szolgálatában

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) nagyon fontos feladata az egész életen át való tanulás elősegítése, ami az Európai Unió egyik prioritása is - emelte ki Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT újjáválasztott elnöke, aki a szervezet kecskeméti tisztújító közgyűlése kapcsán nyilatkozott szerdán az MTI-nek.

MTI | 2010. szeptember 16.
|  

A TIT alelnökévé Falus András akadémikust és Tőkéczki László történészt választotta újra a közgyűlés.

Mint Vizi E. Szilveszter kifejtette, a XXI. században a tudomány rendkívül gyors fejlődése miatt tudásunk felezési ideje mindössze öt év.

„Ez azt jelenti, hogy ötévente hasznavehetetlenné válik a korábban megszerzett ismereteink fele. Ennél fogva az iskolai, de a felsőfokú képzés is csupán előkészít a felnőttkorra, a későbbiekben folyamatosan kell frissítenünk tudásunkat” – fogalmazott a tudós.

Vizi E. Szilveszter a TIT tevékenységét ismertetve elmondta, hogy az 1841-ben alapított  társulat életében 20 évvel ezelőtt, amikor Szentágothai Jánost választották a szervezet elnökévé, "rendszerváltás" történt, megújult a tudományos ismeretterjesztés.

„Ennek értelmében a kecskeméti közgyűlés jubileuminak tekinthető” – mondta.

Szentágothai Jánost Benkő Lóránd Széchenyi-díjas nyelvész követte az elnöki poszton, 2000 óta pedig Vizi E. Szilveszter áll a szervezet élén.

„Az elmúlt húsz év alatt 2,8 millió hallgató vett részt a TIT társadalomtudományi tanfolyamain és előadásain, a természettudományi tárgyúakon pedig 5,9 millió” – sorolta az eredményeket a TIT újjáválasztott elnöke. Ismertetése szerint 270 ezren vettek részt a TIT szervezésében olyan képzéseken, amelyeken egyebek közt komputerkezelésre, varrásra oktatják a jelentkezőket, a közhasznú képzésben pedig 113 ezren vettek részt. Exponenciálisan emelkedik a különböző szakkörökben és versenyekben való részvétel, amelyeknek húsz év alatt 1,9 millióan voltak részesei.

„Tavaly 260 ezren vettek részt a szakkörökben és versenyeken” – emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Mint rámutatott, a TIT prioritásai közé tartozik a nyelvoktatás is, hiszen korunkban a munkavállalás, a  gazdaság, a kereskedelem szempontjából létfontosságú az idegen nyelvek ismerete.

„Formájában és tartalmában egyaránt megújult a nyelvoktatás és nyelvvizsgáztatás rendszere. A társulat TELC-programja keretében egész Európában érvényes nyelvvizsga-bizonyítvány szerezhető négy nagy világnyelvből - angolból, németből franciából, s újabban oroszból. Tavaly a tanfolyamainkon 30 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát” – ismertette a TIT elnöke.

A társulat újabban a határon túlra is kiterjesztette működését, ennek jegyében Márton László, a gyergyószentmiklósi felnőttképző intézet vezetőjének személyében első ízben van határon túli tagja a TIT Elnökségének.

Az akadémikus kitért a TIT kiadói tevékenységére is - a társulat jelenteti meg az egyedülálló ismeretterjesztő lapokat – az Élet és Tudományt, a Természet Világát és a Valóságot, amelyek színesedtek és tartalmukban bővültek.

„A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a társadalom legkülönbözőbb rétegei számára szervez képzést, s noha sok esetben állami feladatokat vesz át, megszégyenítő, mindössze 29,5 millió forintos támogatást kap” – jegyezte meg az akadémikus.

A szervezet költségvetése 1,5 milliárd forint, a hiányzó összeget a tanfolyamok bevételei, valamint a pályázatokon nyert pénzek biztosítják.  Újabban a TIT uniós pályázatokon is részt vesz, mégpedig sikerrel, eddig 660 millió forintos támogatást nyert.

„Versenyképességünket az Európai Unión belül és a világban jelentősen befolyásolja, hogy mennyire képzett, milyen tudással, milyen nyelvismerettel bíró állampolgárai vannak” – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, kifejezve reményét, hogy a jövőben a társulat szerteágazó tevékenysége a korábbinál lényegesen nagyobb költségvetési támogatásban részesül.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X