nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„A törvény megméretett, és könnyűnek találtatott”

Ideje szakítani „a megszokott arroganciával”, és nem érdemes tovább folytatni az álegyeztetések hamis, önsorsrontó gyakorlatát sem.

MTI | 2014. október 4.
|  

A köznevelési törvény módosítását kezdeményezi a szakminiszternél a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László, az érdekvédelmi tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: álláspontjuk szerint a módosításnak érintenie kellene a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezetét, feladatát és működését, az intézményvezetők helyzetének s kinevezésüknek dilemmáit, a pedagógus életpálya szabályozását, a tankönyvellátás rendszerét. Áttekintenék a Nemzeti Pedagóguskar szerepét, tagságának kötelezőségét, a szakmunkásképzés helyzetét, a hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre valamint a speciális nevelésű igényű (sni) tanulókra vonatkozó szabályozást. Közlése szerint szükségesnek tartják a változtatást szakmai, érdekvédelmi okok miatt is, ezek közé sorolta az oktatást-nevelést segítő alkalmazottak bérezését, a pedagógusok munkaidejének felosztását, a kötelező továbbképzések finanszírozását, a nyelvi előkészítő évfolyamok jövőjét, a mindennapos testnevelés feltételrendszerét.

Mendrey László szerint „a törvény megméretett, és könnyűnek találtatott”. Mint írta, ideje szakítani „a megszokott arroganciával”, és nem érdemes tovább folytatni az álegyeztetések hamis, önsorsrontó gyakorlatát sem.

A PDSZ a szakminiszternél a törvény felülvizsgálatát és módosítását kezdeményezi, s indítványunkat eljuttatják a társszakszervezetekhez, és a parlamenti pártokhoz is, együttműködésüket és támogatásukat kérve.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 Untermensch4 2014. október 5. 21:21

@nudniq: nekem annyi a sejtésem hogy ha több saját igeidővel tudnánk illusztrálni a népszerűbb tanult idegen nyelvekben lévőket az a kezdeti időszakban sok tanár-diák vitát küszöbölne ki. én pl az "-nd"-t próbálgatom néha használni "folyamatos jövő"-ként de a "vala" az teljes homály. pedig tetszik a hangzása... :)

ezt az itt írt sejtésemet egyszer próbáltam elmagyarázni egy magyar-angol szakos tanárnak de nem sikerült... :(

11 Krizsa 2014. október 5. 19:48

@nudniq: Ha felismered - és én is... akkor?

Aki 33 éve csak látogatni járok Magyarországra - habár igaz, hogy folyamatosan írok, beszélek és kb. 2o éve internetezek is magyarul).

NÉZD, ezt (legalábbis elég sokat) is fel fogod ismerni. Az alábbi linkeben, a finn nyelvből. Pedig én azt olyan régi nyelvnek tartom, és olyan sok nyelvet tartok jóval közelibbinek a magyarhoz, hogy "nyelvrokonunk", szerintem, semmi esetre nem lehet. De mégis fel fogod ismerni a hasonló szavakat - MAGYARUL:-)

www.gyoknyelveszet.gportal.hu/gindex.php?pg=36477344

10 nudniq 2014. október 5. 19:26

@nudniq: például ahogy a feltételes mód múlt idejét még most is használjuk ("ivott volna"), az utalhat arra,h tényleg voltak használatban ilyen többigés múltidők ("ivott vala"), és nemcsak az értelmiség rétegnyelvében. De ez tényleg szakkérdés, amit még csak nem is ugatok...

De azért gyengül a sejtésem, gyengül... :)

9 nudniq 2014. október 5. 19:20

@Krizsa: Hogy ma már másfajta igeidőket használunk, mint 150 évvel ezelőtt, abban vajmi kevés hatása lehet annak, hogy az MTA mit kutat és mit nem. Még annak is,h "nyelvtan" címén mivel kínozzuk a kisiskolásokat.

A magyar nyelvben megmaradtak volna a környező idegen nyelvekből tükörfordított összetett múltidők, ha a magyar anyanyelvű beszélők azt használták volna. (Ahogy a suksükölés is él és virul, hiába próbálták tűzzel-vassal irtani a magyartanárok.) Dehát elkezdtük nemhasználni. (Monjuk a sajtónak, rádiónak és később a tévének esetleg lehetett nyelvváltozást előidéző szerepe. De ha kiderülne,h ma már azért nem használják a nagyszüleink sem a "vala" igét, mert a Szabó Család nyelvezete leszoktatta őket, az azért vicces lenne.)

Érteni meg még értjük, hiszen az MTA-t megalapítók még maguk is használták, mi meg időnként még olvasuk az ő szövegeiket... iskolában legalábbis. ;)

De van egy olyan gyanúm,h ezeket a mesterkélt igeidőket az írástudatlan köznép lehet,h nem is használta, csak a latinos-németes műveltségű írástudók... (De ebben lehet,h otrombán tévedek.) mivel abból a korból közvetlenül csak írásos emlékeink vannak a nyelvünkről, így nyilván komoly nyelvészeti szakértelem kell ahhoz,h abból a köznép ténylegesen beszélt nyelvére valamilyen következtetéseket lehessen levonni. (Persze lehet,h nyelvjárásokban fennmaradt a hangfelvételek lehetőségének koráig, vagy nyelvtudósok feljegyezték,h ezt bizony használja a köznép. Ez rögtön meg is cáfolná a sejtésemet.)

De ha már így felmerült, és véletlenül olvassa ezt a hozzászólást egy nyelvész, talán helyre is teszi a sejtésemet. Tőlem teheti a szemétkosárba is, ha ott a helye. :)

8 Krizsa 2014. október 5. 18:56

@nudniq: Mert a magyar nyelv kutatását az MTA 15o éve szabotálja. Helyette indogermán (ma angol kultúrgyarmatosító) általános nyelvészeti zagyot tanít még a magyar általános iskolákban is.

7 nudniq 2014. október 5. 18:50

@Untermensch4: fogalmam sincs a magyar nyelv régies igeidőiről. Ha látom leírva, felismerem,h valamilyen múltidő, és automatikusan sima múltidőbe fordul a fejemben. Meg felismerem az -and/-end jövőidőjelet, de használni azt sem használom.

Kb. így lehetnek az angol anyanyelvűek a thou/thee/thy névmással és a hozzá tartozó ragozással...

6 Szalakóta 2014. október 5. 15:07
5 Untermensch4 2014. október 5. 14:03

@nudniq: a nyelv folyton változik... :) de ha már szóba került, tudnál ajánlani "régies igeidők a magyarban" témakörben linket? néha hiányérzetem van, pl ilyen esetekben

4 nudniq 2014. október 5. 02:23

@Untermensch4: akkor Károli is rosszul fordította úgy,h: "megmérettél a mérlegen és híjával találtattál" mert igazából "megmérettettél a mérlegen és híjával találtattattál" lenne a helyes... :)

3 Untermensch4 2014. október 5. 00:12

@Buxoro: akkor nem úgy lenne hogy: megmérettetett?

2 Buxoro 2014. október 4. 16:42

@Pasinszki: ِAttól még, hogy a -tatik/-tetik a magyarban nem használtatik egy ideje, a passzív tudásunkból nem veszett ki. :)

1 Pasinszki 2014. október 4. 15:56

Kit, vagy mit méretett meg a törvény, és kivel?

Információ
X