nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új kiállítás a kunokról

A karcagon megnyílt kiállítás a kunok történetét a betelepülésüktől a mai napig mutatja be.

MTI | 2012. november 12.
|  

Új állandó kiállítást nyitottak meg A kunok öröksége – Népélet a Nagykunságban címmel pénteken a Györffy István etnográfus nevét viselő karcagi múzeumban, a tárlat az Alföldön letelepedett és asszimilálódott kun népcsoport történetét, életmódját és hagyományait tárja látogatóbarát módon az érdeklődők elé. A kunok világát bemutató tárlat anyagát a múzeum saját tárgyi és dokumentumgyűjteményéből válogatták ki, több tízezer fotó és kereken hétezer tárgyi eszköz közül.

A kiállítás időrendben a kunok betelepülésével, beilleszkedésük folyamatával kezdődik. A múlt nevezetes eseményei közül felidézik az 1745. évi jászkun önmegváltást, valamint azt, hogy a visszaszerzett szabadság hogyan hatott a Nagykunság gazdasági, társadalmi fejlődésére, a kun tudat kialakulására. Emellett nyomon követhetők a Tisza szabályozásával járó életmódbeli változások és a táj főbb gazdasági ágazatainak jellemzői is. Kiállították azokat a motívumokat és díszítő eljárásokat, amelyek a mai napig hatással vannak Karcag és a Nagykunság népművészetére.

A 217 négyzetméternyi kiállítás anyaga 8 termet tölt meg, a háttereken a kunok által kedvelt kék és árnyalatai, illetve annak komplementer színei uralkodnak. A tárlat megvalósítását a kulturális tárca 22 millió forinttal támogatta a látogatóbarát környezet kialakítását szorgalmazó Alfa program keretében.

Az 1952-ben létrejött karcagi Györffy István Nagykun Múzeum 1968-ban költözhetett mai otthonába, az 1830-as években épült kúriába. Ebben az épületben nyílt meg 1973-ban az első állandó kiállítás Nagykunsági krónika címmel, amely 2009 december elejéig volt látható. Ezután az épület belsejét teljesen felújították, a munkát 2010 őszén fejezték be.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X