nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tíz foglalkozás, amelyben a legtöbb pszichopata dolgozik

A CEO-k között több a pszichopata, mint a tanárok között. Ez nem tűnik annyira meglepőnek. De hogy a séfek között mégis miért több a pszichopata, mint a könyvelők közt, azt már nehezebb megindokolni. Talán a kések miatt lehet...

nyest.hu | 2013. november 24.
|  

A pszichopata nem feltétlenül egy Hannibal Lecter. És nem minden pszichopata kaszabolja össze embertárait egy láncfűrész segítségével. Persze fordítva már valószínűbb: aki megteszi, az elég jó eséllyel pszichopata. De mi is a definíció?

A pszichopátia egyfajta személyiségzavar, amely érzéketlenséggel, az érzelmek elsivárosodásával, csökkent félelemszinttel, szorongásmentességgel, megnövekedett stressztűrőképességgel, az empátia hiányával, a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás hiányával, egocentrizmussal jellemezhető. A pszichopata hűvös, távolságtartó, ugyanakkor manipulatív, sokszor impulzív és felelőtlen. A pszichopaták általában aszociálisak, azaz nem fogadják el a társadalmi normákat, lázadnak azok ellen. Sokszor másokon élősködnek, és gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel valamilyen erőszakos cselekmény miatt.

Antony Hopkins mint Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című filmben
Antony Hopkins mint Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című filmben
(Forrás: Wikipédia)

A pszichopátia örökletes, genetikus betegség; gyógymódja a mai napig nincs. A betegség nem is olyan ritka, mint amilyennek elsőre gondoljuk: felmérések szerint az emberek körülbelül 1 százaléka pszichopata, ami azt jelenti, hogy minden századik ember pszichopata. Lássuk, mely foglalkozások művelői között található a legtöbb, illetve a legkevesebb pszichopata:

+Pszichopata –Pszichopata

1. ügyvezető igazgató (CEO)

2. ügyvéd

3. médiában dolgozók (TV/rádió)

4. eladó, ügynök

5. sebész

6. újságíró

7. rendőr

8. egyházi személy

9. séf

10. köztisztviselő

1. gondozó

2. ápoló, nővér

3. kezelőorvos, gyógytornász, pszichológus

4. kézműves

5. szépségápolásban dolgozó, stylist

6. önkéntes segítő

7. tanár

8. alkotóművész

9. orvos

10. könyvelő

A következő logikus kérdés az lehet, hogy miért pont ezek a szakmák érintettek. A pszichopaták által legkevésbé betöltött szakmákban dominálnak az emberi kapcsolatok és az érzelmek, de a legtöbb nem jár hatalommal. Ezek tehát nem túl nyerőek egy pszichopata személy számára. Ezzel szemben a másik oszlopban található foglalkozások hatalommal járnak, szükség van hozzájuk a racionalitás és az érzelmek szétválasztására. A pszichopaták ezekben jobbak.

Forrás

Which professions have the most psychopaths?

Pszichopata, szociopata, antiszociális személyiségzavar

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 new nicki 2017. július 13. 11:39

Azért ez ellentmondás: "gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel" és rendőrök. Bár ismerek egy Pest Megyei rendőrkapitányt, ő hordozza a pszichopaták szinte összes jellemzőjét. Nem tudom, hogy megy át az éves kötelező vizsgálatukon.

2 Sigmoid 2013. november 24. 19:07

Asszem kicsit megbélyegző mindenkit pszichopatának nevezni, aki ilyen személyiségjegyeket hordoz. Általában, a pszichológia művelése során, főleg ha személyiségtípusokkal, embertípusokkal foglalkozunk, létfontosságú a minősítés és a leírás szétválasztása.

Tehát pl. ha valaki skizoid jegyeket mutat, az nem egyenlő azzal, hogy skizofrén beteg.

Hasonlóképp, aki nem kaszabolja le embertársait, arra szükségtelenül megbélyegző a pszichopata szó használata. (Főleg hogy valószínűleg valóban van minőségi ésvagy kvantitatív különbség Hannibal Lecter és egy, a pszichopátia jellegzetes érzelmi profilját mutató ügyvéd között, aki amúgy törvénytisztelő állampolgár.)

1 Xebulon 2013. november 24. 14:20

Tetszik az sebész (+) és orvos (-) megkülönböztetés.

Magyarországon összemossák a kettőt, USA-ban évekkel korábban a sebész megszólítása sima Mister, míg a belgyógyász a Doktor

Középkorban a doktor, csak belgyógyászattal foglalkozott, a törések és harctéri sebek ellátása a kirurgus feladata volt. Gyógyszert csak doktor írhatott fel, kirurgus nem.

Információ
X