nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs fent a Facebookon?
Akkor ön pszichopata!

Munkaadók és pszichológusok gyanúsnak tartják azokat, akik valamilyen okból nincsenek fent az oldalon. Lehetséges, hogy a Facebook-jelenlét hiánya komoly személyiségzavart jelez?

nyest.hu | 2013. július 14.
|  

Aki nincs fent a Facebookon, az nem is létezik, tartja a mondás. A német Der Tagesspiegel magazin egyenesen odáig ment, hogy rámutatott, James Holmes, az aurórai lövöldöző és a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik közös tulajdonsága, hogy egyikük sem rendelkezett Facebook-profillal.

Egy híres pszichopata: Anthony Hopkins Dr. Hannibal Lecter szerepében
Egy híres pszichopata: Anthony Hopkins Dr. Hannibal Lecter szerepében
(Forrás: fanpop.com)

A Forbes.com viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai emberierőforrás-részlegek egyre óvatosabbak az olyan pályázókkal, akik szintén nem regisztráltak a Facebookra.  A munkaadóknak az is eszébe juthat, hogy a profilhiány mögött az áll, hogy a profilt valamilyen feljelentés alapján töröltette a Facebook. Természetesen ezek nem vonatkoznak az idősebbekre, akik a szociális média szájtok elterjedése előtt már produktív felnőttek voltak.

Christopher Moeller pszichológus szerint a Facebook használata azt jelenti, hogy valakinek egészséges szociális hálója van. Pszichológusok arra is rámutattak, hogy Holmesnak és más tömeggyilkosoknak nincsenek igazi barátaik. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, és talán nincs szükség rá, hogy nyomozni kezdjünk a profillal nem rendelkező ismerőseink után, de érdemes észben tartani, hogy pszichológusok szerint ilyen esetekben felmerülhet a gyanúja annak, hogy az illető abnormális, diszfunkcionális vagy egyenesen veszélyes. 

Forrás

Is not joining Facebook a sign you're a psychopath? Some employers and psychologists say staying away from social media is 'suspicious'

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
19 Akva 2015. augusztus 19. 16:00

Aki ezt a cikket írta, annak is meg kéne vizsgáltatnia magát. Sokáig nem volt FB profilom, aztán csináltam egyet. Akkor pszichopata voltam, és meggyógyultam, vagy mi a franc?

Szerintem meg az pszichopata, akinek nincsen Yuotube fiókja. Na, erre mit lépnek a pszichológusok?

18 Kormos 2013. július 22. 21:03

Nos, nekem például van Facebook profilom, ennek ellenére Maxvalék HR-esét úgy megagyalnám pajszerral és kalapáccsal, hogy soha nem tudnák kimosni őt a forgószék párnájából. Ennyit a pszichológusok elméleteiről.

17 Sultanus Constantinus 2013. július 15. 20:17

@El Vaquero: "Meg a nevem is olyan, mint pl. a Kovács Géza, Nagy Gábor (most csak írtam valamit), minden településen van belőlük egy halom"

Ebből a szempontból mennyire irigyellek! Interneten valóban nagy előny az ilyen "sablonnév", mert kisebb az esély rá, hogy megtalálnak.

16 El Vaquero 2013. július 15. 19:53

@kergezerge: egyetértek. Cicológusból normálisat még nem láttam, mindnek néhánnyal kevesebb kereke volt, már eleve ezeket vonzza be a szakma.

A FB-profilom meg pl. van, de minden adat rejtett. Meg a nevem is olyan, mint pl. a Kovács Géza, Nagy Gábor (most csak írtam valamit), minden településen van belőlük egy halom, szóval ha rákeres a féiszbukon, és még a települést is tudja, akkor is fog találni egy csomó rejtett profilú FB-felhasználót, és azt sem tudja, hogy egyáltalán melyik lehetek a sok közül, aztán mehet oda Magnum ölébe sírni.

15 Pesta 2013. július 15. 19:27

Arról is kéne kutatást készíteni, hogy a FB-felhasználók között mennyi, ha nem is a komplett pszichopata, de az értelmi fogyatékos. Nem is kell kutatás, elég megnézni a híroldalakon a beépített FB-hozzászólásdobozt.

14 kergezerge 2013. július 15. 19:11

Ha valaki pszichológusnak megy, felmerülhet a gyanúja annak, hogy az illető abnormális, diszfunkcionális vagy egyenesen veszélyes. ;)

Mi van akkor, ha

1. van FB-profilja, de nem kereshető

2. van, de nem valós adatokkal

3. más közösségi oldalon van fent

aztán ha ezeket végiggondolta, még elmélázhat azon is, miért nincsen profilja sehol, ha tényleg sehol sincs. Pszichológusokon és újságírókon kívül ez mindenkinek eszébe jutna.

@maxval: a hr-esetek kereshetné az emberét a LinkedInen inkább =)

13 Szalakóta 2013. július 15. 18:24

Ha ez így igaz, akkor diszkriminatív, ezzel már előzetesen is leszűkíti a merítési lehetőségeit.

Nekem azért nincs, mert:

1. félek attól, hogy túl sok időt töltenék vele, és nem maradna másra

és 2. védem az adataimat.

Nos, emiatt már a szemétbe is kerülne az önéletrajzom annál a cégnél, ahol Maxval dolgozik.

12 El Vaquero 2013. július 15. 10:20

@maxval: ez melyik hely? Csak hogy ne kelljen titkolózni.

11 Sultanus Constantinus 2013. július 15. 10:14

@maxval: "Nálunk a HR a szemétbe dobja a jelentkező önéletrajzát, ha nem találnak róla FB-profilt."

Hát az sem normális... Én ilyen céghez nem is jelentkeznék munkára. Jó, hogy nem egyből a rendőrséggel nyomoztatja ki, hogy kiről van szó.

10 Fejes László (nyest.hu) 2013. július 15. 09:52

@Cimilla: Általában nem szoktuk a cikkek tartalmát véleményezni. De az, hogy a HR-esek igyekeznek ellenőrizni a Facebook-profilokat, az tény. Az is tény, hogy a profil hiánya utalhat arra, hogy valakivel valami baj van. S mint a cikk is írja, nem csupán ez lehet az oka, ha valakinek nincs Facebook-profilja – mindenesetre a dolog furcsa lehet azok szemben, akiknek a Facebook a mindennapok része.

Tanácsunk az, hogy ha állást keres, hozzon létre Facebook-oldalt, tegyen fel néhány szimpatikus fényképet magáról, lájkoljon néhány cicás képet (és persze reménybeli munkaadója oldalát), és időnként helyezzen fel kiegyensúlyozottságot, boldogságot sugárzó státuszüzeneteket.

9 maxval 2013. július 15. 09:50

Nálunk a HR a szemétbe dobja a jelentkező önéletrajzát, ha nem találnak róla FB-profilt.

8 Sultanus Constantinus 2013. július 15. 09:31

@blogen: Igen, ez meg másik. Ráadásul igazából az sem számít, hogy hány száz-ezer ismerősöd van, mert a Facebook eleve lekorlátozza a hozzáférésüket a megosztásaidhoz. Ha pl. van 100 ismerősöd, abból csak legfeljebb 50-hez juttatja el, amit megosztasz, ha pedig mondjuk csak 20 van, akkor jóformán senkihez (és ugyanez igaz az oldalaknál is). A sok lájkoló vagy ismerős csak nagy látszatkeltés, mert a Facebook azt akarja, hogy fizess érte, hogy minél több ismerőshöz eljussanak a megosztások. Tehát gyakorlatilag tényleg nem jó semmire, hacsak nem egy celeb vagy több mint 10.000 ismerőssel...

7 blogen 2013. július 14. 22:06

@Janika: Ja, nemcsak hogy volt, hanem nagyon szép képek voltak fenn róla szabadkőműves kötényben.

Amúgy a facebook nem jó semmire. Egyszer regisztráltam, hogy valami oldalon kommentelni tudjak, mert már korábban is akartam, ha jól emlékszem valamelyik dokumentumtároló oldalnak is FB-s bejelentkezéshez kötött a mentési lehetősége. de olyan kezelhetetlen a kommentekkel kapcsolatos beállítása az FB-nek (mit jelenítsen meg, mikor), hogy néhány óra után elküldtem a törlési igényemet. Azóta se értem, hogy egyes oldalak miért használják az FB-t, ha egyszer van Google account is a világon!

6 Janika 2013. július 14. 21:24

A cikk ráadásul valótlant állít. Breiviknek pl volt facebook profilja, ott volt láthatóü pl a fegyveres képe:

beginningandend.com/norway-shooter-breivik-facebook-account-changed-

5 ed 2013. július 14. 20:11

Oltári baromság, tipikusan amerikai. Egyetértek az előttem szólóval reklámszaga van.

Én ugyan már az idősebb generációhoz tartozom, de először lelkesen regisztráltam. Aztán rájöttem: 1. rövid az élet ahhoz, hogy annyi időt eltöltsek a facebookkal, amennyit igényelne.

2. Mi értelme lenne annak, hogy távoli ismerősök, félig idegenek azon élvezkedjenek, hogy mi történik a családomban.

Úgyhogy most nem vagyok tag.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X