nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A thai nyelvet is féltik

Thai tisztségviselők szerint az internetes kommunikáció elkorcsosítja a thai nyelvet, és szeretnék, ha a diákok ismét visszatérnének a hagyományos levélíráshoz.

MTI | 2010. július 26.
|  

A kulturális minisztérium vezette felmérésből kiderül, hogy tízből négy fiatal szerint a tiszta thai beszédet csak hivatalos alkalmakkor kellene használni. A thaiföldi fiataloknak mintegy harmadát nem zavarják a helyesírási hibák, a rövidítések és a gépelési hibák, amelyek gyakran előfordulnak az SMS-ekben és a közösségi portálokra írt bejegyzésekben.

„A túlzott Twitter-, Facebook- és mobiltelefon-használat eltorzítja a nyelvet, de nem akadályozhatjuk meg az embereket az egymás közötti kapcsolattartásban” – mondta a thai kulturális miniszter.

Nipit Intaraszombut véleménye szerint minden generációnak megvan a maga szlengje, de a hivatalos thai nyelvet sem szabadna háttérbe szorítani.

A kulturális tárca levél- és esszéíró versenyekkel kívánja elősegíteni a fiatalok íráskészségének fejlődését, miközben a televíziótársaságokat írásban kérte, hogy a bemondók, műsorvezetők és a tévében megjelenő sztárok is helyes, szép thai nyelven szólaljanak meg adásban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X