nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák nyelvtörvény is téma volt a magyar és a finn kormányfő találkozóján

A gazdasági válság és az EU aktuális kérdései mellett a magyar-szlovák feszültség is szóba jött.

MTI | 2009. szeptember 3.
|  

Bajnai Gordon az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország nem kezdeményezte, és nem gerjeszti a szlovák-magyar viszályt. Hozzátette: szeretnék csillapítani a kialakult feszültséget, de ki kell állni azokért a jogokért és értékekért, amelyek mentén az Európai Unió létrejött.

A magyar kormányfő szerint Sólyom László köztársasági elnök kitiltása Szlovákiából szokatlan, indokolatlan, a schengeni egyezménnyel szembemenő, rossz precedenst teremtő és a két ország kapcsolatában szimbolikusan is negatív lépés volt.

Ennél sokkal súlyosabb és fájdalmasabb dolognak nevezte a szlovák nyelvtörvény elfogadását. Úgy fogalmazott: gazdasági világválság idején a feszültségek csillapítására és nem azok kiélezésére van szükség. Ez lenne a bölcs politika – vélekedett a magyar kormányfő.

Matti Vanhanen ezzel összefüggésben szintén újságírói kérdésre reagálva elmondta: Finnországban igen nagy súlyt helyeznek arra, hogy a kisebbségek nyelvi és etnikai jogait tiszteletben tartsák. Példaként említette, hogy idős korban nagyon fontos, hogy valaki a saját anyanyelvén kérhessen egészségügyi ellátást. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy ebben nem lehet senki egy másik ország ügyvédje, mert ez a kérdés minden állam belső ügye.

Bajnai Gordon beszámolt arról is: a megbeszélésen áttekintették, hogy Magyarországon és Finnországban hogyan kezeli a kormányzat a gazdasági válságot.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy a magyarországi finn cégek csúcsvezetői a délelőtti megbeszélésükön egyértelműen kifejezték, továbbra is van bizalom az ország iránt. Mint mondta: megerősítették, hogy Magyarországot stratégiai partnernek tekintik, ahol – a válság elmúltával – növelhetik jelenlétüket.

Közölte, a kormány tárgyal az Elcoteq magyarországi jelenlétének növeléséről, és vizsgálják, hogyan lehetne ezt pénzügyileg is támogatni.

A magyar és a finn miniszterelnök a megbeszélés előtt dartsoztak egymással a kormányfői rezidencia kertjében. Bajnai Gordon, miután csak néhányszor találta el a táblát, elmesélte Matti Vanhanennek, hogy az ő sportja inkább a foci, és kapusként ennél jobb eredményei szoktak lenni.

A magyar kormányfő délután találkozik Stefan Vallinn kulturális és sportminiszterrel, aki a Svéd Néppárt elnöke is, majd Sauli Niinistö parlamenti elnökkel folytat megbeszélést.

Bajnai Gordon egynapos munkalátogatásra érkezett a finn fővárosba, csütörtökön este már újra Budapesten lesz.

Információ
X