nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák államfő másodszorra sem írta alá a kisebbségi nyelvhasználati törvényt

Másodszorra sem írta alá a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök, de ez már nem akadályozza a jogszabály hatályba lépését.

MTI | 2011. július 1.
|  

Az eredetileg május végén elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő megvétózott és egészében elutasításra javasolt, kedden szavazta meg újra a szlovák törvényhozás, de aláírását Gasparovic ezúttal is elutasította.

A szlovák államfő döntéséről Marek Trubac szóvivő adott tájékoztatást csütörtökön, azzal indokolva a döntést, hogy a parlament változások nélkül fogadta el a jogszabályt, figyelmen kívül hagyva az elnök kifogásait.

A hatályos szabályok szerint azonban a törvény most már az államfő aláírása nélkül is életbe lép.

A köztársasági elnök legfőbb kifogása a jogszabály ellen, hogy az több esetben a kisebbségi nyelveket egyenjogúsítja a szlovák államnyelvvel, illetve hogy állítólag korlátozza az államalkotó szlovák nemzet jogait.

Kifogásait Gasparovic egy tízoldalas jegyzékben foglalta össze, s azt javasolja a parlamentnek, hogy a törvény egészét utasítsa el. Ennek alapján a parlament most csak a törvény egészéről szavazhatott, s a többség ismét igent mondott kisebbségi nyelvhasználati törvényre. Módosító javaslatok megtételére most nem volt lehetőség.

A törvénymódosítás értelmében az eddigi 20 százalékról a jövőben 15 százalékra csökkenhet a kisebbségi nyelvhasználati küszöb Szlovákiában. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.

A gyakorlatban azonban mindez csak tíz év múlva lép életbe. A parlamentben ugyanis előzőleg megszavazták azt a képviselői módosító indítványt, miszerint egy település csak akkor kerülhet fel a kétnyelvű települések listájára, ha a kisebbségi lakosok aránya a településen két egymást követő népszámlás során is eléri a 15 százalékot.

Hasonlóan az államnyelvtörvényhez a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértéséért is pénzbüntetés jár, mégpedig 50 eurótól 2500 euróig. A Szlovákia területén hagyományosan használt kisebbségi nyelveknek a törvény a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a német, a roma, a ruszin és az ukrán nyelvet ismeri el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X