nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A román oktatási miniszter is plagizált?

Plágiummal vádolja Ioan Mang román oktatási minisztert az ellenzéki román Demokrata Liberális Párt (PDL), amely a tárcavezető lemondását követeli.

MTI | 2012. május 10.
|  

A plágiumgyanút először a România Liberă című román napilap fogalmazta meg. Az újság közzétett egy háromoldalas dolgozatot, amelyet Ioan Mang a Nagyváradi Egyetem szaklapjában közölt. Ebben a tanulmányban az újság szerint több olyan rész van, amely szó szerinti közlése egy másik, külföldön készült dolgozatnak anélkül, hogy a forrásra való hivatkozás szabályosan történt volna.

Szerdán Emil Boc, a PDL elnöke sajtótájékoztatón mutatta be a dolgozatot, amely szerinte „százszázalékos” plágium. Boc szerint Mang átvette szinte teljes egészében japán kutatók tanulmányának a szövegét úgy, hogy kihagyott két grafikont, valamint a források listájáról három szerzőt, és más címet adott a saját dolgozatának.

A tárcavezető szerint megalapozatlanok a vádak, úgy véli, hogy az ellenzékbe szorult PDL így akar politikai tőkét kovácsolni.

A Victor Ponta miniszterelnök által javasolt kormányban Mang már a második oktatási miniszter, akinek személye körül vita merül fel. Ponta ugyanis eredetileg Corina Dumitrescut, a Dimitrie Cantemir román magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek. Róla azonban kiderült még az új kormány beiktatása előtt, hogy meghamisította életrajzát. Beírta ugyanis, hogy a Stanford Egyetemen végzett, miközben kiderült, hogy csak egy kurzuson vett részt az amerikai egyetemen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X