nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyilatkoznia kell, hogy nem plagizált

Írásos nyilatkozatot kért csütörtökön Traian Basescu államfő a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasotti szenátortól arról, hogy nem plagizált.

MTI | 2012. június 22.
|  

Az államfő Victor Ponta miniszterelnökhöz címezte levelét, tájékoztatva őt, hogy az új kulturális tárcavezető beiktatására június 25-én, hétfőn este kerül sor az Elnöki Hivatalban.

„Figyelembe véve azokat az eseteket, amelyekben a kormány egy részének tagjait plágiummal vádolják, továbbá azt, hogy ezek a gyanúsítások nagyon rossz hatással vannak Románia külföldi és belföldi megítélésére, Traian Basescu államfő egy írásos nyilatkozat továbbítására szólította föl Victor Ponta miniszterelnököt, amelyben Puiu Hasotti kijelölt miniszter még beiktatása előtt saját felelősségére kijelenti, hogy doktorátusa és más tudományos munkái nem plágiumok” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A szokatlan igény előzménye az, hogy Victor Ponta miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta hétfőn, hogy 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét másolta anélkül, hogy az átvett részeket megjelölte volna. Basescu levele az új kormány más tagjainak erkölcsi tisztasága felett is ironizál.

Az oktatási tárcára Victor Ponta által eredetileg jelölt Corina Dumitrescuról még beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát. A miniszterelnök ezért az utolsó pillanatban Ioan Mangot tette meg oktatási miniszternek. Neki alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania. Azóta a tárcát ideiglenes miniszter vezeti.

Az írásos nyilatkozatnak jogi jelentősége lehet: amennyiben hamisnak bizonyul, Hasotti ellen büntetőeljárás is indulhat okirat-hamisításért. A kulturális és örökségvédelmi tárca élére azért kellett új minisztert találnia Victor Ponta miniszterelnöknek, mert Mircea Diaconu korábbi tárcavezetőt összeférhetetlenség miatt három évre eltiltotta a bíróság a közhivatalok viselésétől, így kénytelen volt lemondani.

Az utódjául jelölt Puiu Hasotti azonnal eleget tett az államfői felszólításnak. A sajtó előtt felolvasott nyilatkozatában kijelentette, hogy minden olyan publikáció, amelyet önéletrajzában feltüntetett, saját alkotása, amelyekre nem vetülhet a plágium gyanúja. Válaszában ugyanakkor a liberális politikua megkérdőjelezi Basescu különleges igényének jogi alapját.

Hasotti közölte: a nyilatkozatot beterjesztette a miniszterelnökhöz. Kérdéses azonban, hogy Victor Ponta vállalja-e az ügyben az elnök által rászabott postás szerepét annál is inkább, mert Basescu egyértelműen neki címezte ezt a tüskét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X