nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aludjunk rá egyet!

Érdemes áttekintenünk lefekvés előtt a frissen tanult információkat, mert így többre emlékszünk belőle később – derül ki egy most megjelent tanulmányból.

MTI | 2012. április 1.
|  

Amerikai kutatók mintegy kétszáz önkéntest vontak be a vizsgálatokba, amelyekben a tesztalanyoknak összefüggő és nem összefüggő szópárokat kellett megtanulniuk, majd felidézniük 30 perccel, 12 órával és 24 órával később.

A csoport egyik fele reggel 9-kor tanulta a szavakat, míg másik fele este 9-kor, lefekvés előtt. Az összefüggő szópárok között olyanok voltak, mint „tűz és füst”, míg az össze nem függő szópárok között olyanok, mint „rovar és igazság”.

Mint az egy teljes nap utáni felidézésnél kiderült, az alvásnak nem volt hatása az összefüggő szavakra való emlékezésre. Az össze nem függő szópárok esetében azonban határozottan jobban teljesítettek azok, akik az információ megszerzését követően rövidesen aludni tértek, azokhoz képest, akik reggel tanulták meg a szavakat.

Az így megjegyzett szavak hatékonyabb felidézése ráadásul a későbbi napokban is fennmaradt – állapították meg a PLoS One című nyílt hozzáférésű tudományos portálon közzétett, Jessica D. Payne vezetésével készült tanulmány szerzői.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X