nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvizsgakövetelményt ellenzi az LMP

Az ötéves felkészülési idő rövid, ráadásul egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat a nyelvvizsga megszerzését segítő nyelvoktatási reformra készülne.

MTI | 2015. április 19.
|  

Az LMP véleménye szerint a tervezett felsőoktatási stratégia több jó lépést is tartalmaz, de egyelőre nem derült ki, hogy ezeket hogyan és miből valósítják meg. A párt bírálta, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba. Ikotity István csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy vitaképes szakmai anyag készült, amelyből pozitívumként emelte ki, a vidéki felsőoktatási intézmények megtartásának szándékát és az innováció ösztönzését. Szerinte viszont nem látszik az állami felelősségvállalás erősítése és az anyagi források intenzívebb bevonása. A képviselő az ellen pedig kifejezetten tiltakozott, hogy 2020-tól a felsőoktatási felvételihez kötelező lesz a nyelvvizsga megléte. Szavai szerint az ötéves felkészülési idő rövid, ráadásul egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat a nyelvvizsga megszerzését segítő nyelvoktatási reformra készülne.

Pető Ernő, az LMP felsőoktatási szakszóvivője azt hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási koncepcióban vannak jó ígéretek, de nem derül ki, hogy azokat hogyan és miből valósítják meg. A politikus azt mondta, a felsőoktatásban szigorú nyelvi követelményeket kell alkalmazni a kimenetnél, de a bejutásnál még nem szabad kötelezővé tenni a nyelvtudást.

Ikotity István emellett arra is kitért, hogy az elmúlt időszak hírei szerint ősztől megszűnik a fővárosi Neptun általános iskola, illetve a Raoul Wallenberg szakközépiskola és szakiskola. A lépést elfogadhatatlannak nevező politikus azt mondta, ha indokolt lenne a bezárás, akkor sem érthető, hogy azt miért mostanra időzítették.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2015. április 19. 14:24

Az eszperantó vagy lovári nyelvvizsgára fel tudnak ezalatt készülni, angol-németre pedig nem biztos, és ezzel a nyelvvizsga célja fog megkérdőjeleződni.

Információ
X