nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A német nemzetiségűek sem vehetnek fel akármilyen nevet Magyarországon

Magyarországon törvény teszi lehetővé, hogy nemzetiségi keresztnév viselésével az állampolgárok kifejezzék nemzetiségi identitásukat.

MTI | 2015. október 11.
|  

Megjelent a magyarországi német utónevek legújabb jegyzéke, amelynek segítségével ezernél is több keresztnévből válogathatnak azok a szülők, akik német nemzetiségi identitásukat a gyermeküknek adott névvel is ki szeretnék fejezni – közölte az MTI-vel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ). A közlemény szerint a listát – amely a 2004-ben megjelent első magyarországi német utóneveket felvonultató jegyzék kiegészített változata – az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Germanisztikai Intézetének három neves nyelvész szakembere állította össze a MNOÖ megbízásából.

A közlemény emlékeztet: Magyarországon törvény teszi lehetővé, hogy nemzetiségi keresztnév viselésével az állampolgárok kifejezzék nemzetiségi identitásukat. Lehetőség van a németországi vagy ausztriai névállományból való választásra, de megengedett például a magyar keresztnév német írásmóddal való használata is.

A nyelvészek nyolc hónapon keresztül dolgozva válogatták ki 8 ezer német és további sok ezer magyar lehetőség közül azokat a keresztneveket, amelyek összhangban állnak a Magyarországon élő német nemzetiség nyelvi, kulturális és vallási hagyományaival, ugyanakkor megfelelnek a mai névadási trendeknek is. A lista egyaránt tartalmaz a dél-germán és a keresztény kultúrkörből, valamint a klasszikus – mint például a latin és görög – nyelvekből származó keresztneveket, de megtalálhatóak az utóbbi időben a német nyelvterületen elterjedt idegen – például angolszász, skandináv, olasz vagy spanyol – eredetű utónevek is, mégpedig többféle változatban és írásmóddal.

A dokumentumot a szerzők részletes bevezetővel látták el, amely többek között az utónevek jegyzékbe kerülésének feltételeiről is tájékoztat. „Arra biztatom a szülőket, hogy éljenek bátran a német névadás lehetőségével, ugyanakkor felhívom a figyelmüket arra, hogy jól gondolják át a döntésüket, hiszen gyermeküknek magyar nyelvi és kulturális környezetben kell élnie a nevével” – idézi a közlemény a jegyzék összeállításában vezető szerepet vállaló Erb Maria egyetemi docenst.

A Magyarországi német utónevek jegyzéke az MNOÖ  internetes oldaláról tölthető le.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X