nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már nevük is van a kerecsensólyom-fiókáknak

Meggyűrűzték, majd nevet is adtak azoknak a kerecsensólyom-fiókáknak, amelyeknek mindennapjait március óta követhetik nyomon az érdeklődők az interneten.

MTI | 2012. május 27.
|  

A MAVIR munkatársai pénteken speciális védőruhában másztak fel a fiókákért a nagyfeszültség alatt álló távvezetéki oszlopra, a madarak leeresztése után kiderült azok neme és felkerültek a jelölő gyűrűk is – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel.

Az immár Hajnal és a Samu nevű madarak április végén látták meg a napvilágot a szülőpár által birtokba vett műfészekben. A kerecsensólymok mindennapjait március óta követhetik nyomon az érdeklődők a MAVIR, valamint a LIFE+ projekt honlapján és a közösségi oldalon.

A ragadozómadár-védelmi program keretében a MAVIR munkatársai és a természetvédelmi szakemberek együttesen telepítették a madarak számára kialakított műfészket egy úgynevezett fenyő típusú oszlopra, 25 méteres magasságba. A folyamatos megfigyeléshez több, köztük HD minőségű kép rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel. Átlagosan mintegy 500 fő figyeli a bekamerázott sólymok életét az internet segítségével 106 országból.

Már nevük is van a kerecsensólyom-fiókáknak
Forrás: MTI

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma. Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, amelynek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma.

A védelmi munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE+ programja által támogatott – 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődő második – kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart, a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében.

Már nevük is van a kerecsensólyom-fiókáknak
Forrás: MTI

Napjainkban minden második Magyarországon található kerecsensólyom pár a MAVIR oszlopain fészkel. A  műfészkek kihelyezése nemcsak madárvédelmi célokat szolgál, hanem hozzájárul a villamosenergia-ellátás biztonságának fenntartásához is. A madarak saját fészeképítési tevékenységének ilyen befolyásolása segít kiküszöbölni azokat az ellátási problémákat, amelyek például a szél által a vezetékekre sodort fészkek miatt alakulhatnak ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X