nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
mateking.hu
„A matek egyszerű” – Tényleg?

A mateking.hu azért jött létre, hogy bebizonyítsa, hogy a matek tanulása lehet könnyű szórakozás is, ahol minden nagyon egyszerű és érthető. Hihetetlenül hangzik?

nyest.hu | 2015. március 25.
|  

A matematika oktatásának egyik legnagyobb problémája az, hogy nem képes kialakítani a megfelelő szemléletet, hogy mit miért csinál az ember egy probléma megoldása során. A legtöbb oktatási megoldás eredményeket vagy módszereket közöl, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést.

A mateking.hu a weboldalnak az a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon alapuló magyarázatokkal azt válaszolja meg a felhasználóknak, hogy mit miért kell csinálnia, ahhoz, hogy egy problémát megoldjanak.

A weboldalon oktató képsorok formájában történik az oktatás. Ezek egyfajta diaképek, de ellentétben a hagyományos PowerPoint-szerű diákkal, itt általában 100–150 képkocka van képsoronként és apró lépésenként folyamatosan átalakuló képet lát a felhasználó, mintha egy film képkockáit nézné. A hagyományos PowerPoint-szerű diák olyanok, mintha egy futóversenyről két képet mutatnánk be, az egyik a rajt a másik a cél, amiből nem derül ki szinte semmi a verseny folyamatáról.

A mateking.hu képsorai nem a végeredményt mutatják be, ami egy matematikai probléma megoldásánál lényegében mellékes, hanem az ahhoz vezető utat. Ezt az a sajátos felfogás teszi lehetővé, hogy a képsorok képkockái nagyon apró részleteiben mutatják be a megoldás lépéseit rávilágítva a lépések okára és következményére.

A képkockák nagy száma miatt mérföldkövek teszik lehetővé a gyorsabb lépkedést, ha valaki számára az adott rész már ismert és csak nagyobb léptekben szeretné átfutni.

„A matek egyszerű” – Tényleg?
Forrás: mateking.hu

A képsorok minimalista stílusban készülnek el, a magyarázó szövegek mérete és száma is a lehető legkevesebb, minden lehetséges helyen ábrák és színek szemléltetik a magyarázatokat. A minimálisan megjelenő szövegek stílusa rendkívül közvetlen, szinte meseszerű, nagyon erős hasonlatokkal és képekkel, ami segít feloldani a matematika okozta stresszt, és így könnyebb befogadni a tartalmakat. A matematikai kifejezések gyakran úgy jelennek meg a szövegben, mint élő szereplők, például „itt jönnek ezek a mátrixok”, vagy „lássuk, mit akar ez a képlet” stb.

Bővebb információ

Mateking (magyarul)

Mathsplain – Math is plain (angolul)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X