nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar rendőr is felolvassa majd a jogainkat?

Az EU szeretné, ha Amerikához hasonlóan az európai rendőröknek is fel kellene olvasniuk a gyanúsítottak jogait.

nyest.hu | 2010. július 22.
|  

Sokszor hallhattuk amerikai filmekben, krimikben és tévédrámákban, ahogy a rendőrök felolvassák a gyanúsítottak jogait: „Jogában áll hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható Ön ellen a bíróságon. Joga van egy ügyvéddel beszélni. Ha nem tud ügyvédet fogadni, az állam fog kijelölni egyet Önnek. Megértette ezeket a jogokat, ahogy felolvastuk őket?” (You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law. You have the right to speak to an attorney. If you cannot afford an attorney, one will be appointed to you. Do you understand these rights as they have been read to you?) Ennek a szövegnek a tartalmát hívja az amerikai jog Miranda-jogoknak.

Az Európai Unió azt szeretné, ha az amerikai Miranda-jogokhoz hasonló szöveggel kellene Európában is informálniuk a rendőröknek a gyanúsítottakat – írja az euobserver.com. Az új javaslat része az EU jogi reformjának és jogharmonizálásának. Korábban már írtunk egy másik javaslatról, amely a gyanúsítottak tolmácsoláshoz és fordításhoz való jogáról szólt.

Európai jogászok szerint az unió állampolgárai nem tudják érdemben gyakorolni jogaikat, ha nem ismerik pontosan, mik is azok. Jelenleg 12 uniós országban van érvényben jogismertetési kötelezettség, Németország és Hollandia is idén vezette be őket. Az EU egységesen szeretné a kötelező jogismertetés bevezetését minden tagállamában, ami 23 hivatalos nyelvet jelent.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X