nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar nyelv napjává nyilváníttatná november 13-át a kormány

A nemzeti erőforrás miniszter országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi november 13-ika magyar nyelv napjává nyilvánítását. A megemlékezés időpontját a magyar nyelvet hivatalossá tevő, 1844-es törvény elfogadásának napja adhatja.

MTI | 2011. június 6.
|  

Réthelyi Miklós, az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült előterjesztését azzal indokolja, hogy így a parlament kifejezheti megbecsülését a „nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt”.

A határozati javaslat elfogadásával a Háznak 2011-től az intézmények, szervezetek és az állampolgárok figyelmét is fel kellene hívnia a magyar nyelv napjának „közös, méltó” keretek között történő megünneplésére.

Az Országgyűlés emellett felkérné a kormányt, hogy a tudományos élet szereplőivel, valamint az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg „nemzeti nyelvünk használatának helyzetét” és ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet a „nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából”. A határozati javaslat szerint a kabinetnek utóbbiról 2012. június 30-ig kellene tájékoztatást adnia a parlamentnek.

Az indítvány alapján a parlament a magyar nyelv napjának kijelölésével párhuzamosan továbbra is tiszteletben tartaná az ország hagyományos nyelvi sokszínűségét, és felelősséget vállalna a kisebbségek nyelvhasználati jogaiért.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Loddi 2011. június 7. 15:12

Második napja van fent a hír a nyesten, mégse reagált rá senki. Furcsa, mert felteszem, lenne róla bőven mondanivalója sokaknak. A magamét most megpróbálom összefoglalni.

Az alapötlet tetszik, az ünnep napjának kijelölése kifejezetten jó. De bár ne lenne mellette az indoklás ezekkel a jó esetben homályos, máskor sajnos teljesen egyértelmű utalásokkal! A kormány "a tudományos élet szereplőivel, valamint az egyházak és a civil szervezetek bevonásával" vizsgálná a magyar nyelv használatát, és intézkedési tervet készítene a „nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából”.

A bennem felmerüt sok kérdésből hadd álljon itt néhány:

1) Miért a kormány? Miért az egyházak? Miért a civil szervezetek? (Illetve a két utóbbi esetében felmerülhet a kérdés, hogy mely civil szervezetek, valamint az egyházak részéről pontosan kik és milyen minőségben vennének részt ebben.) Nem hiszem, hogy ezek lennének a leginkább kompetensek a kérdésben.

2) Miféle intézkedésekre, intézkedési tervre gondolnak vajon? Hogy aki nákol vagy idegen szót használ, azt ezárással, netán különadóval sújtanák?

3) Miért és főlegmitől kell a magyar nyelvet védeni? Megvédi az saját magát, mint ahogy tette évszázadokon keresztül, mindenféle kommandós akciótervek nélkül is.

4) Mit jelent a "korszerű fejlesztés"? (Egyébként van esetleg korszerűtlen fejlesztés is?) Műszaki kérdésekben nagyjából értem, mit fed a kifejezés, no de egy nyelvvel ugyan hogy művelik ezt? Létezik persze nyelvi tervezés, de gyanítom, itt nem erről lenne szó.

5) Miért kellene a magyar nyelvet népszerűsíteni? Ha az ünnep magyarországi, akkor a népszerűsítés fából vaskarika. Ha nemzetközi, akkor azt el kellene fogadtatni sok más országban is. Az rendben van, ha a magyart külföldiek számára tennénk vonzóvá mint tanulandó idegen nyelvet. De megint attól tartok, nem erről szól a javaslat...

Információ
X