nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Romák kapnak pénzt, hogy magyarnak vallják magukat

Fejenként hét eurót kínál a romáknak Rimaszombat és Királyhelmec környékén két politikai párt, ha a népszámláláskor magyar nemzetiségűeknek vallják magukat – jelentette ki csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján Frantisek Tanko, a Roma Unió Pártjának elnöke.

MTI | 2011. március 24.
|  

Azt azonban, hogy melyik két pártról van szó, nem kívánta megmondani.

„Megegyeztünk abban, hogy ezt jelenteni kell a rendőrségnek” – szögezte le. Hozzátette: pártja megyei és helyi szervezetei bizonyítékokat gyűjtenek, hogy azokat átadhassák a hatóságoknak.

Közlése szerint bizonyos emberek „arra bíztatják a romákat, hogy hét euróért vallják magukat magyarnak. Ebből két eurót a közvetítők kapnak, fejenként öt eurót pedig a család”. Kifejtette, hogy a dolog „hasonlóan működik, mint a választások idején, amikor visszaélnek a romák írástudatlanságával”, s a szavazás előtt bizonyos személyek pénzt kínálnak a romáknak a voksokért.

A Roma Unió Pártja a pártelnök szerint áprilisban kampányt indít, amelyben arra bíztatja majd a romákat, vállalják nemzetiségi hovatartozásukat. Tanko felhívta a figyelmet arra, hogy ez nagyon fontos, mert az állami támogatásokat éppen a kisebbségek hivatalos létszáma alapján osszák el.

Frantisek Tanko nyilatkozatára reagálva a Híd magyar-szlovák párt bejelentette, hogy nincs semmi köze az említett dolgokhoz. „A Híd elítéli a Frantisek Tanko által említett módszerek alkalmazását és elhatárolódik tőlük” – áll a közleményben, amelyet Czuczor Nóra, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi irodájába.

A Roma Unió Pártja ugyanakkor szolidaritását fejezte ki Gyöngyöspata roma lakosságával, amelyet szerinte több héten át „pszichikailag terrorizáltak a Magyar Gárda tagjai”.

Tanko megjegyezte: meg fogják kérni a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot az eseményekre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X