nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar mint idegen nyelv napja

A magyar nyelv más anyanyelvűeknek való oktatása már több mint kétszáz esztendős múltra tekint vissza.

MTI | 2012. december 7.
|  

A magyar mint idegen nyelv napját ünnepelte a Balassi Intézet december 7-én pénteken. A budapesti intézetben tartott konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetések és műhelybeszélgetések színesítik a programot. A rendezvényt Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja és Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A délelőtti plenáris előadásokat Bárdos Jenő A nyelvtanár tudatossága című előadása foglalta nyelvpedagógiai keretbe, majd Szili Katalin beszélt a magyar mint idegen nyelv oktatásának történetéről, feladatairól az ELTE Központi Magyar Nyelvi Lektorátusa fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából. Szűcs Tibor a magyar mint idegen nyelvnek a hungarológiai oktatásban betöltött szerepéről fejtette ki a véleményét.

Délután kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyre meghívást kapott az összes olyan hazai felsőoktatási műhely, amely a nyelvtanításban, tanárképzésben megoszthatja a tapasztalatait a műhelykonferencia mintegy 150 résztvevőjével. Délután műhelybeszélgetéseket tartottak a legújabb módszerekről, a nyelvóra hatékony szervezéséről, valamint a közelmúltban megjelent új tankönyvekről és tananyagokról. A szervezők szándéka szerint A magyar mint idegen nyelv napja folytatódni fog a résztvevők igényeihez igazodó kisebb találkozókkal, egy-egy témát középpontba állító tapasztalatcserékkel.

„Nyelvünk tanítása már több mint kétszáz éves múltra tekint vissza” – áll a közleményben, amely felidézi, hogy szaktanárokat jelenleg az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke képez és már több mint száz fő végezte el a tanulmányokat. A pénteki rendezvény házigazdája a Balassi Intézet, amely indulása óta több tízezer egyetemi hallgató és magyar nyelv iránt érdeklődő számára tette lehetővé a magyar nyelvtudás megszerzését, módszertani konferenciákat, továbbképzéseket szervez, THL2 címmel szakmai folyóiratot ad ki, valamint mentortanárai az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem magyar mint idegen nyelv szakos hallgatóinak tanítási gyakorlatát vezetik. A rendezvény másik házigazdája a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X