nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amikor 1641 és 2009 találkozik
Az internetre kerül a véres múlt

Gyilkosság, erőszak, fosztogatás: általában nem szívesen hallunk-olvasunk ilyesmiről. Létezik azonban egy olyan csoport, akiket éppen ez hoz lázba. Ír tudósokról van szó, akik történelmi kincsként értékelik a kegyetlenkedésekről beszámoló dokumentumokat, és örvendeznek, hogy digitalizálva a „kincseket”, ráhagyományozhatják azokat az utókorra.

nyest.hu | 2009. november 20.
|  

Az 1641-es esztendő véres fejezet volt Írország történelmében: akkor csaptak össze ugyanis az ír katolikusok az angol protestánsokkal, miután a katolikusokat kitiltották az ír parlamentből. Az elborzasztó eseményekről akkor tanúvallomások készültek; szám szerint 1559 személyes beszámoló.

Egy régi kastély Fermanaghban, Írország Ulster nevű tartományában, ahol a felkelés kezdődött
Egy régi kastély Fermanaghban, Írország Ulster nevű tartományában, ahol a felkelés kezdődött
(Forrás: brO / sxc.hu)

A dublini Trinity Collage most úgy döntött, digitalizálja a 8 kötetnyi anyagot – számol be az Irish Times. Ezzel új életre kelnek a megsárgult, számos különböző kézírást és rossz emléket őrző dokumentumok. A páratlanul gazdag anyag érdekes lehet a szociológiával, vallástudománnyal, történelemmel vagy a politikával foglalkozó kutatóknak – de akár a történelem iránt érdeklődő laikusoknak is. Ugyanakkor keserű bizonyítékul szolgálhat azok számára, akik még mindig kételkednek az események igazságában. „Propagandisták, politikusok és történészek sokszor és sok célból kiforgatták a tanúvallomások tartalmát, így az azt körülvevő vitát máig nem sikerült maradéktalanul lezárni” – olvasható a projekt honlapján.

A 19 ezer oldalnyi irat digitalizálása legkevesebb 3 évet vesz igénybe. A folyamatot megnehezíti, hogy a sok helyen alig olvasható dokumentumokról átiratot is kell készíteni; ezt a tetemes mennyiségű munkát három PhD-hallgató vállalta magára. Maga a digitalizáció az IBM LanguageWare nevű speciális szoftverével készül, amit mostanáig csak az egészségügyi és jogi szektorban alkalmaztak. A multinacionális cég vezetése azért érdeklődött a projekt iránt, mert – ahogy az IBM képviselője fogalmazott – ha a szoftver képes ilyen összetett és régi szövegekkel megbirkózni, akkor mindenre képes. „Ez a feladat nagyszerű homokozó az IBM-nek, ahol játszhat” – erősíti meg a projekt egyik vezetője, Jane Ohlmeyer is. „Ez egy forradalmi együttműködés a társadalomtudományok és a technika között, egy igazi interdiszciplináris projekt.”

Amikor a nagy munka elkészül, a végeredmény ingyen elérhető lesz az interneten. A szakemberek a tanúvallomások részletes nyelvészeti elemzését is tervezik, és adományt gyűjtenek arra is, hogy az eseményeket térképre vezethessék. Aki felüdülésre, kikapcsolódásra vágyik, annak nem ajánlatos beleolvasni az emberi kegyetlenség eme kifinomult lajstromába – aki viszont érdeklődik a vérfagyasztó történetek iránt, az decemberben már rá is kattinthat a tanúvallomások első részére.

Információ
X