nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legjobb nyelvoktatási projektek

A munkavállalók 45%-a az idegen nyelvi ismereteinek köszönheti, hogy jobb munkahelyen sikerült elhelyezkednie a saját hazájában.

nyest.hu | 2014. október 1.
|  

Európai Nyelvi Díj 2014 – Díjazottak 

Első helyezett:

Manó-Világ Kft. – Ahol a nyelvtanulás gyerekjáték… A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésben óvodás és általános iskolás korú gyerekek angol tanulását segítik. A kidolgozott oktatási modell lehetővé teszi, hogy a foglalkozások és tevékenységek két nyelven folyjanak a részt vevő intézményekben. A program legnagyobb erénye, hogy szervesen beilleszthető a hazai köznevelés rendszerébe, valamint biztosítja a nyelvtanulás folyamatosságát és a zökkenőmentes átmenetet az óvoda és az általános iskola között. A nyertes projekt új színfoltot jelent a korai nyelvi nevelés palettáján. 

Megosztott második helyezettek:

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar – Magyar jelnyelvi specializáció Ez a képzés lehetőséget biztosít az ország harmadik legnagyobb nyelvi és kulturális kisebbsége, a magyar siket közösség jelnyelvének és kultúrájának egyetemi szintű megismerésére – siketek és hallók számára egyaránt. Komoly érdeme a programnak, hogy évtizedek óta folyó tudományos munkálatokra támaszkodik, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia Többnyelvűségi Kutatóközpontjával működtek együtt. A díjazott jelnyelvi specializáció keretében olyan tudást biztosítanak a hallgatók számára, ami a munkaerő-piaci lehetőségeiket is pozitívan befolyásolja.

Hallatlan Alapítvány – Magyar jelnyelv tanítása multimédiás anyagok, mobil alkalmazások, kapcsolódó szolgáltatások támogatásával A Hallatlan Alapítvány célja a jelnyelvhasználat és –oktatás népszerűsítése, terjesztése és támogatása. Az ezt szolgáló multimédiás eszközeiket folyamatosan, a felhasználók visszajelzéseire építve fejlesztik, és munkájuk elismeréseképpen már második alkalommal vehetik át az Európai Nyelvi Díjat. Programjuk innovatív, és hozzájárul olyan társadalmi problémák megoldásához, mint az esélyegyenlőség biztosítása, a kisebbségvédelem, a felzárkóztatás, a siket-kultúra elismertetése és a jelnyelv, mint anyanyelv elismertetése. 

Szeptember 26. a nyelvek európai napja. Ez alkalomból szervezték meg idén 5. alkalommal az Európai Nyelvi Koktélbárt Budapesten, ahol a legjobb nyelvoktatási projekteknek járó Európai Nyelvi Díjakat is átadták.

Az Európai Nyelvi Koktélbár célja, hogy könnyed formában hívja fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. A mai nap jó alkalom arra, hogy megtapasztaljuk, milyen rendkívül izgalmas dolog a nyelv, és hogy a nyelvek sokasága az európai hazánknak egyik legnagyobb értéke, melyet érdemes ápolni.

A különböző uniós mobilitási programoknak – például a 2014-ben indult Erasmus+ programnak – köszönhetően egyre többen mozognak multikulturális környezetben, de a nyelvtudás segít az elhelyezkedésben is. A 2012-es Eurobarometer felmérésből kiderül, hogy a munkavállalók 45%-a az idegen nyelvi ismereteinek köszönheti, hogy jobb munkahelyen sikerült elhelyezkednie a saját hazájában. Magyarország továbbra is azok közé az európai országok közé tartozik, ahol jó eséllyel találkozhatunk idegen nyelvet nem beszélőkkel.

Pedig nyelvet tanulni sokféleképpen lehet, és hazánkban is számos újdonsággal, kiemelkedő nyelvoktatási gyakorlattal találkozhatunk. Ezeknek elismerésére hívta életre az Európai Bizottság az Európai Nyelvi Díjat, amelynek célja, hogy támogassa a legjobb nyelvtanítási projekteket.

Az idei díjazottak:

  • Manó-Világ Kft. – Ahol a nyelvtanulás gyerekjáték…

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar – Magyar jelnyelvi specializáció

  • Hallatlan Alapítvány – Magyar jelnyelv tanítása multimédiás anyagok, mobil alkalmazások, kapcsolódó szolgáltatások támogatásával

A Hallatlan tananyagai
A Hallatlan tananyagai
Az oktatás és képzés minden területéről lehet pályázni az Európai Nyelvi Díj elnyerésére. Szerepelt már a díjazottak között virtuális szaknyelvi műhely, online nyelvvizsga felkészítő program, a magyart, mint idegen nyelvet oktató kurzus és játékos nyelvtanulási vetélkedő is. A nyertes projektek listája és a pályázati feltételek megtalálhatók a programot koordináló Tempus Közalapítvány honlapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X