nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Drágul a felvételi

Drágább lesz a felsőoktatási felvételi 2013-tól. A felvételi eljárási alapdíj továbbra is 9000 forint lesz, ezért azonban az eddigi három helyett már csak egy képzést lehet majd megjelölni – írja az echotv.hu.

Edupress | 2012. december 5.
|  

Minden újabb jelentkezésért további három-háromezer forint kiegészítő díjat kellene fizetni, és a korábbi korlátlan számú jelentkezéssel szemben a pályázó legfeljebb öt felsőoktatási intézménybe adhatná be felvételi kérelmét.

A jelentkező az általa meghatározott sorrendet a besorolási döntés időpontját megelőző 14 napon belül egyszer módosíthatja. A tervezet alapján az általános felvételi eljárás statisztikai adatait a jelentkezési határidőt követő ötvenedik napig kellene nyilvánosságra hozni. Minden évben két felvételi eljárás hirdethető, a februárban induló képzésekre továbbra is november 15-ig, a szeptemberben indulókra február 15-ig lehet majd jelentkezni.

A felsőoktatási intézmények egészségügyi, pályaalkalmassági vizsgálatot vagy gyakorlati vizsgát is előírhatnak az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek, külföldi állampolgároktól pedig magyar nyelvi alkalmassági vizsga letételét kérhetik. A tervezet szerint ezekért legfeljebb ötezer forintot kérhetnek az intézmények. A minimális ponthatárok csak a felsőoktatási szakképzések esetében változnak, ahol az eddigi 140 helyett legalább kétszáz pontot el kell érnie a felvételizőnek.

A kormány a doktori képzésről szóló rendeletet is módosítaná. A javaslat többek között arra is kitér, hogy a doktori képzés kizárólag doktori iskola keretében folytatható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X