nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felvételi eredmények: hamarosan

Az idén július 24-én hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor dől el, hogy a csaknem 110 ezer jelentkező diák bekerült-e a rendes eljárásban valamelyik egyetemre, főiskolára.

MTI | 2012. július 6.
|  

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően lesz Pont Ott Parti is, most a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont a rendezvénynek; ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel, játékokkal, ajándékokkal várják a diákokat, és kihirdetik a ponthatárokat.

 Az idei évben változás, hogy az elérhető felvételi pontszám 480-ról 500-ra módosul, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.


Mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen. Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.

A felsőoktatásba jelentkezők száma, 2001-2012
A felsőoktatásba jelentkezők száma, 2001-2012
(Forrás: MTI)

A keretszámok módosítását az oktatási államtitkár június 26-án jelentette be, közölve: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben kezdődő tanévben. Hoffmann Rózsa akkor elmondta, az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-zal több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma; az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak – közölte.

A kormányrendelet alapján a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek. Ebből az agrár képzési területre felvehető hallgatók száma kétezer fő, részösztöndíjat százan kaphatnak; a bölcsészettudományi képzési területre 2700 hallgatót, a gazdaságtudományokra 250-et, az informatikaira 4550 hallgatót vehetnek fel, és részösztöndíjat kaphatnak 1500-an. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre felvehető hallgatók száma 1017, az igazságügyi, munkaügyi szakokra felvehetőké 200 a teljes állami ösztöndíjas kereten belül.

A műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 10560, részösztöndíjat 2350-an kaphatnak, az orvos- és egészségtudomány képzési területre 3200-an juthatnak be, a keretet kiegészíti száz részösztöndíjas. A pedagógusképzés képzésre 1600, a sporttudományira 600 hallgatót vehetnek fel. A társadalomtudomány képzési területre vonatkozó számot ezerben rögzítették, a természettudományira felvehetőkét négyezerben, és további 1500 a részösztöndíjas hallgatók száma. A művészet képzési területre 740, a művészetközvetítésire 350 hallgató vehető fel. Az egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszáma 2420.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X