nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Módosítaná Ausztria a népcsoporttörvényt

Fontos célkitűzés javítani a kisebbségi jogok érvényesítésének feltételeit, és erősíteni a kétnyelvűséget a nemzetiségek lakta területeken.

MTI | 2009. december 4.
|  

Két év múlva megszülethet Ausztriában az etnikai kisebbségekről szóló törvény módosítása a kancellári hivatal várakozása szerint – ezt Josef Ostermayer államtitkár jelentette be csütörtökön a témában rendezett bécsi vitaindító rendezvényen.

A témával kapcsolatban az osztrák politikában leginkább a karintiai szlovénok helységnév-használatának kérdése szerepel a napirenden. A kormány is mindenekelőtt ennek az évek óta húzódó vitának a rendezésére törekszik.

A 2008-ban hivatalba lépett koalíció programjában szerepel, hogy átdolgozzák a nemzeti kisebbségekről – osztrák elnevezéssel népcsoportokról – szóló törvényt, a népcsoport-tanácsokat is bevonva a folyamatba. Az osztrák pártokra is kiterjesztendő folyamat keretében 2010-ben munkacsoportok alakulnak majd.

A meghívott előadók – szakértők, egyetemi kutatók, illetve a gazdasági élet képviselői – közül többen is hangsúlyozták, hogy az emberi jogi szempontok mellett a kétnyelvűség erősítése a népcsoportok lakta területeken gazdasági érdeke is Ausztriának, hiszen értékesebb munkaerőt jelenthet. „A kisebbségpolitika regionális fejlesztést is jelent” – fogalmazott Dietmar Larcher, a dél-tiroli Bozeni (Bolzanói) Egyetem vendégoktatója.

A népcsoportok képviselőinek részvételével megrendezett vitanapon felidézték azt a szeptemberben közzétett javaslatot is, amelyet az Ausztriai Népcsoportközpont felkérésére készített egy szakértői csoport. A javaslat egységes jogi helyzetet szorgalmaz az egyes ausztriai népcsoportok, köztük a magyarok számára. Egyik fontos célkitűzése javítani a kisebbségi jogok érvényesítésének feltételeit. Ennek érdekében jogi személyiséggel ruházná fel a népcsoportokat, és bizonyos jogokat – mint például a kétnyelvű helységnévtáblákhoz fűződő jog – a kisebbség tagjainak egyéni joga mellett a népcsoportok kollektív jogaként is rögzítene.

Az osztrák kormány egyelőre nem foglalt állást a tervezetről. A Burgenlandon kívüli magyar szervezeteket tömörítő Ausztriai Magyar Szervezetek Központi Szövetségének elnöke az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában elmondta: egyetért azzal a felvetéssel, hogy jogi személyiséget kapjanak a népcsoportok. Deák Ernő mindamellett hangsúlyozta: összességében nem sok reményt lát arra, hogy a következő években jelentős változás történjen a népcsoportokat érintő szabályozásban. Sem az osztrák gazdasági, sem a belpolitikai helyzet nem kedvez a változtatásoknak - mondta.

Információ
X