nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorodik a kínai internet szabályozása

Szigorúbb szabályok alapján az elmúlt hetekben számos kínai honlapot – köztük a legolvasottabb hírportált – büntettek meg a hatóságok illetéktelen tartalom miatt, s a fokozott szigorra utal az állami média is.

MTI | 2014. május 4.
|  

„Rend nélkül nincs internetszabadság. A világháló kényelmet jelent, ugyanakkor számos negatív hatása is van, s számos rejtett veszélynek a forrása, vagyis szabályozásra szorul” – szögezi le szerkesztőségi cikkében a Zsenmin Zsipao című állami lap.

Az írás azt követően látott napvilágot, hogy hétfőn a kínai cenzorok négy nagysikerű amerikai tévéfilmsorozatot – így az NCIS vagy a Big Bang Theory sorozatokat – levettek az országos videoportálokról, előzetes figyelmeztetés és utólagos magyarázat nélkül.

A múlt héten a számos népszerű honlapot, a legolvasottabb hírportálok egyikét és a legnagyobb mikroblogot is magáénak tudó Sina vállalatot pornográf tartalmak közlésében bűnösnek találták, és irodalmi művek, videók és audiofelvételek közzétételére vonatkozó engedélyének bevonását helyezték kilátásba.

A kínai internet egyik legnagyobbjának „fennakadása a hálón” a kisebb szereplők számára is elrettentő erővel bír, s azokat fokozott öncenzúrára kényszerítheti. Emellett a korábbinál fokozottabb internetes szigor eljövetelét is jelezheti – állították megfigyelők az eset után.

Az internetnek „a pletykáktól való megtisztítására” az elmúlt évben nagyszabású kampány indult. Hogy a kormány számára milyen fontos a kérdés kezelése, az is jól mutatja, hogy az idén a kínai kiberstratégia kialakítására létrehozott internetbiztonsági szervet maga Hszi Csin-ping államelnök vezeti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2014. május 4. 22:48

@Nem tudtam jó nevet kitalálni: Az OH. szerint ez a magyar átírása.

1 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2014. május 4. 21:44

Zsenmin Zsipao... Tetszik ez az átírás. Végre nem az unalmas pinyin vagy a hányatós magyar.

Információ
X