nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kezdetek kezdete – videón

Egy elmélet szerint az emberi nyelv kialakulásának a kezdete a toborzáshoz és a vadászat koordinációjához kapcsolódik.

nyest.hu | 2014. április 7.
|  

Megtekinthetővé vált a A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport 2014. évi tavaszi Nyelvkeletkezés és evolúció című előadás-sorozatának március 31-én elhangzott előadása, Számadó Szabolcs „Az emberi nyelv korai evolúciója: a kezdetek kezdete” című előadásának felvétele.

Az előadás először röviden áttekinti az emberi nyelv korai evolúciójára adott elméleteket, illetve ismertet egy olyan kritériumrendszert, melynek segítségével osztályozni és értékelni lehet ezeket az elméleteket. Ezek a kritériumok az adaptív előny, az őszinteség, a beágyazhatóság, a komplexitás növekedése és az egyediség. Az előadás második felében részletesen ismerteti az emberi nyelv korai evolúciójának a toborzáshoz és a vadászat koordinációjához kapcsolódó elméletét.

A kezdetek kezdete – videón
Forrás: Wikimedia Commons

Az elmélet a korai emberi nyelv kialakulását egy kétlépcsős folyamatként írja le: az első lépcső a toborzás, ami elindította ez egész folyamatot; a második a vadászat koordinációja, amely a már meglévő kommunikációs rendszer komplexitásának a növekedéséhez vezetett. A cél megmutatni, hogy ez az elmélet egyrészt megfelel az előbbiekben ismertetett kritériumoknak, másrészt konkrétan kapcsolható az ismert fosszíliákhoz, támpontul szolgál a korai emberi nyelv kialakulásának időbeli elhelyezésének, és végül, de nem utolsósorban, tesztelhető predikciókkal szolgál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X