nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az emberi nyelv korai evolúciója
A kezdetek kezdete

Egy elmélet szerint az emberi nyelv kialakulásának a kezdete a toborzáshoz és a vadászat koordinációjához kapcsolódik.

nyest.hu | 2014. március 28.
|  

A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport, valamint a DAB Nyelvtudományi Munkabizottságaés a Debreceni Egyetem BTK Hallgatói Önkormányzata szervezésében Számadó Szabolcs
(MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja)
Az emberi nyelv korai evolúciója: a kezdetek kezdete
címen tart előadást Debrecenben 2014. március 31-én, hétfőn.

Az előadás először röviden áttekinti az emberi nyelv korai evolúciójára adott elméleteket, illetve ismertet egy olyan kritériumrendszert, melynek segítségével osztályozni és értékelni lehet ezeket az elméleteket. Ezek a kritériumok az adaptív előny, az őszinteség, a beágyazhatóság, a komplexitás növekedése és az egyediség. Az előadás második felében részletesen ismerteti az emberi nyelv korai evolúciójának a toborzáshoz és a vadászat koordinációjához kapcsolódó elméletét. Az elmélet a korai emberi nyelv kialakulását egy kétlépcsős folyamatként írja le: az első lépcső a toborzás, ami elindította ez egész folyamatot; a második a vadászat koordinációja, amely a már meglévő kommunikációs rendszer komplexitásának a növekedéséhez vezetett. A cél megmutatni, hogy ez az elmélet egyrészt megfelel az előbbiekben ismertetett kritériumoknak, másrészt konkrétan kapcsolható az ismert fosszíliákhoz, támpontul szolgál a korai emberi nyelv kialakulásának időbeli elhelyezésének, és végül, de nem utolsósorban, tesztelhető predikciókkal szolgál.

A kezdetek kezdete
Forrás: Wikimedia Commons

Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza
(Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „C” terem (Kis előadó)

Időpont: 2014. március 31. (hétfő) 16:00

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 mederi 2014. március 29. 09:05

Valahogy úgy látom, hogy nem merült fel az a kérdés a témával kapcsolatban, hogy lehetséges-e hogy mivel valószínűleg a "baba, mama, papa" szavak "közös kiindulópontok" a mai értelemben vett emberi nyelv kialakulásában, talán a mássalhangzók "fejlődési iránya" a fogak felől indult el a mai értelemben vett beszéd hódító útjával kapcsolatban..

Ha így lenne, szerintem éppen az "f, v" mássalhangzók megjelenésével egy időben történhetett az első nem "állati eredetű torokhangok" megjelenése.

Az emberi genetikai változatosság növekedését, egyúttal gondolom az agy ugrásszerű fejlődését is eredményezhette az a genetikai és kulturális összefonódás, ami feltehetően az "f/v" hangok megjelenését megelőzte..

1 Avatar 2014. március 28. 17:06

A korábbi előadások itt visszanézhetőek:

videotorium.hu/hu/events/details/1303,Nyelvkeletkezes_es_evolucio

Információ
X