nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogyan alakult ki az emberi nyelv?
Agy, társas élet és kommunikáció

Maga a társas értelem sokak értelmezésében a legdöntőbb az emberré válást irányító mozzanat, melynek következménye lenne a természetes nyelv megjelenése.

nyest.hu | 2014. február 28.
|  

A Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport,  valamint a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága és a Debreceni Egyetem BTK Hallgatói Önkormányzata szervezésében hétfőn Pléh Csaba (EKF Pszichológia Tanszék; Megismerés és Kommunikáció Kutatócsoport) tart előadást A nyelvkeletkezés három komponense: az agy, a társas élet és a kommunikáció megváltozása címen. Az előadás a mai nyelvevolúciós elméletek Hauser, Chomsky és Fitch nyújtotta rendszerezéséből indul ki, mely elkülöníti a tágan és a szűken értelmezett nyelvi készségeket. Bemutatja, hogy az emberré válás során milyen jelentősebb agyi változások mentek végbe; hogyan növekedett meg a kérgi szabályozás szerepe és milyen mozgásszerveződés alakult ki; hogyan vezetett ez egy sajátos „motoros szintaxishoz” és milyen új kognitív szerevezést tett ez lehetővé; illetve milyen genetikai lépéseket kapcsolunk hozzájuk.

Agy, társas élet, videómegosztás
Agy, társas élet, videómegosztás

A nyelv evolúciójának kutatása egy másik ágon a sajátos társas mozzanatokat emeli ki, a gondolattulajdonító rendszer, s a személyközi versengés és együttműködés kiegyensúlyozását. Ebben különleges jelentősége van az információs osztozkodásnak s a természetes pedagógia kibontakozó rendszerének. Maga a társas értelem sokak értelmezésében a legdöntőbb az emberré válást irányító mozzanat, melynek következménye lenne a természetes nyelv megjelenése.

A kommunikációs mozzanatot illetően az előadás bemutatja azokat az elméleteket, amelyek a gesztusnyelv elsődlegességét és az átfogó közlési és reprezentációs változásokat állítják előtérbe. Kitér az előnyelv feltételezhető mondattani és kategoriális szerveződésére, s hogy hogyan válthatta ezt fel a „modern szintaxis”.

Az előadást azzal zárul, hogy milyen viták vannak az előnyelv–nyelv váltásról, hogyan értelmezhetjük a szigorúan adaptációs és az exaptációs mozzanatokat a nyelv kialakulásában.

Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet C terem (Kis előadó)

Időpont: 2014. március 3. (hétfő) 16:00

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X