nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig

A könyvben vannak olyannyira „kemény” részletek is, amelyek „egyes olvasók számára talán túl soknak bizonyulnak majd”.

MTI | 2015. október 18.
|  

A jamaicai születésű Marlon James vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Man Booker-díjat. A 44 éves James az A Brief History of Seven Killings (Hét gyilkosság rövid története – a szerk.) című regényéért kapta az 50 ezer font (több mint 20 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában. Az évente kiosztott Man Booker díjat most első ízben ítélték jamaicai szerzőnek.

A 680 oldalas regény valós eseményekre épül: a három évtizedet átívelő történet alapja az a merénylet, amelyet Bob Marley, a reggae néhai királya ellen kíséreltek meg csaknem negyven éve. Marlon James erre a történetre felfűzve mutatja be a jamaicai közelmúlt politikai és alvilági háborúit.

A jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig
A jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig

Michael Wood zsűrielnök indoklása szerint a kötet a díjért versengő művek végső listájának „legizgalmasabb” alkotása, tele meglepetésekkel, de ugyanúgy erőszakkal is, nyelvezetének skálája pedig a jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig terjed. Wood nem titkolta, hogy a könyvben vannak olyannyira „kemény” részletek is, amelyek „egyes olvasók számára talán túl soknak bizonyulnak majd”. A zsűrielnök kiemelte ugyanakkor, hogy a döntnökök alig két óra alatt, egyhangúlag ítélték az idei Man Booker-díjra érdemesnek az Egyesült Államokban élő jamaicai szerző könyvét.

Marlon James művének kereslete már annak hírére is meredeken megugrott, hogy a könyv a múlt hónapban felkerült a Booker-jelöltek rövidített listájára: a Nielsen Book Research piackutató cég adatai szerint azóta hetente több mint ezer példány fogy belőle Nagy-Britanniában, a korábbi mennyiség háromszorosa. A jelöltek végső listáján Marlon James mellett a brit Tom McCarthy, a nigériai Chigozie Obioma, a brit Sunjeev Sahota, az amerikai Anne Tyler és a szintén amerikai Hanya Yanagihara szerepelt.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek – neve ellenére (book ’könyv’) – semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben. A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban tavaly eltörölték, ezentúl már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában. A Nemzetközi Man Booker-díjat, amellyel kétévente jutalmazzák egy-egy kortárs, bármilyen nemzetiségű író teljes munkásságát, az idén májusban Krasznahorkai László magyar írónak ítélték oda.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 azadantaathum 2015. október 18. 23:42

hahaha. sok? egy hunnak?

arról tudnánk mesélni.

a vérivós kupa megvan?

a véres kard megvan?

.

gaza? gully?

da trenches? da garrizonz?

da sparta?

di marihuana?

make something outta nathing?

live by the gun die by the gun

only the good die young

da teaching.

mada raas rasta

let de feld light fi dem

.

let not babylon control you

Információ
X