nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jelnyelv valójában két párhuzamos nyelv lenne?

Egy új tanulmány szerint a jelnyelvek használói egyszerre, de egymástól függetlenül használják a kezüket és a szájukat, mintha az agy két nyelvvel dolgozna.

nyest.hu | 2010. augusztus 30.
|  

A beszélt nyelvekkel ellentétben a jelnyelvek két artikulációs rendszerből állnak: használóik egyszerre alkalmazzák a kezüket és a szájukat is. Egy londoni egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a jelnyelv két részét az agy azonos vagy különböző részei irányítják-e – írja a Psychological Science egyik új cikke.

A felmérés során azt vizsgálták, hogy a nem halló szülőkkel felnőtt halló és nem halló jelnyelvhasználók hogyan fordítják le jelnyelvre a számukra mutatott képeket illetve angol szavakat. A résztvevők mindkét esetben viszonylag gyakran hibáztak. Egy alma képénél például előfordult, hogy a kéz és a száj is banánt jelzett. Az angol szavak esetében azonban csak a kézmozdulatok tévedtek.

Ebből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy szájmozgás nem része a jelnek, azaz az agy jobbára különböző csatornákon dolgozza fel a jelnyelv két komponensét, mintha egyszerre két különböző nyelvet kezelne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X