nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A csók hangja

Magyarul cuppanós a csók vagy a puszi. Ez persze megközelítőleg hasonlít ahhoz a hanghoz, amit puszilkodáskor kiadunk. De van-e tökéletes puszihang?

nyest.hu | 2014. február 20.
|  

Magyarul cuppanós puszit vagy csókot szoktunk adni, és ezzel végül is elég nagy szerencsénk van a nyelvek között. A cupp olyan hangutánzó szó, ami még – nagyjából, megközelítőleg – hasonlít is a puszi vagy csók aktusának a hangjára. De nincs ez minden nyelven így – erről közölt érdekes összeállítást a The Week magazin.

Angolul például több „hangutánzó” szó is van a csók hangjának jelölésére (muah, smack), de igazából egyik sem hasonlít arra a hangra, amelyet kiadunk, amikor puszit, csókot adunk. Más nyelvekben is ez a helyzet; általában kétféle hang van ezekben a szavakban. Az egyik valamilyen bilabiális, a két ajak összenyomásával ejtett hang (m, p, b) – ezeknek az ejtésekor az ajkaink hasonlóan állnak, mint puszilkodáskor. A másik általában cs, c vagy k, ami pedig arra hasonlít, ahogyan a levegőt vesszük csókolózáskor.

A csók hangja
Forrás: Wikimedia Commons / Lowndes

Utóbbiaknál azonban a levegőt kifújjuk, míg puszilkodáskor inkább beszívjuk. Tehát a tökéletes puszihang olyan bilabiális zárhang lenne, amit belégzéskor képezünk. A világ nyelveiben megvan ez a hang; a nyelvészek bilabiális implozívának nevezik. Képzésekor a két ajkunkat összeszorítjuk (ezért bilabiális), a szánkban a nyelvünk mozgásának köszönhetően esik a levegő nyomása, ami miatt befelé szívjuk a levegőt egészen addig, amíg fel nem pattan az ajkaink által képzett zár (ezért implozíva). Különböző Dél-Afrikában beszélt nyelvekben fordul elő ez a hang. A nemzetközi fonetikai ábécében (IPA) ʘ a jele. Az aʘa hangsor közepén hallható. Ez tehát a tökéletes puszihang..

Forrás

How to write the sound of a kiss

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 szigetva 2014. február 21. 10:39

Nade az implozíva a [ɓ] en.wikipedia.org/wiki/Implosive_consonant

a ʘ nem az, hanem csettintő hang, ezekben veláris zár van: en.wikipedia.org/wiki/Click_consonant

2 El Vaquero 2014. február 21. 10:53

Még fontos a bilabiális implozívánál, ha csókhangot akarunk vele utánozni, hogy mindenképp extrán kerekített legyen, és esetleg előzze meg egy kis levegőbeszivárgás, egy réshangokra jellemző résnél is sokkal szűkebb résen, hogy amolyan magas hangszínű "szívóhangot" eredményezzen.

 

A magyar nyelv használja a zöngétlen alveoláris implozívát. Olyankor, amikor elégedetlenül vagy türelmetlenül adunk a nyelvünkkel egyfajta szívott csettintéshangot.

3 El Vaquero 2014. február 21. 10:57

@szigetva: a [ɓ] nem a legjobb jelölés a csókhangra, mert előbbi zöngés, az utóbbi zöngétlen (vagy fortis, ha pontosabbak akarunk lenni). Viszont a zöngétlen párokra nincs rendes jel az IPÁ-ban.

4 szigetva 2014. február 21. 11:22

@El Vaquero: De ha elolvasod a cikket, akkor megtudod, hogy a ɓ nem is a csókhang, hiszen a cikk (helyes) állítása szerint az a ʘ. Amit kifogásoltam, az az, hogy a ʘ-t nem implozívának nevezik. Implozívának a ɓ-t nevezik. Egy csettintő (csók) hang (click) azért zöngétlen, mert a levegő nem is áramlik át a gégén, hiszen az ínyvitorlánál le van zárva az egész hátsó traktus.

Információ
X