nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyeztetett kar

Vannak a világban olyan karok, tanszékek, melyekből csak egyetlen egy van. Ezek sincsenek biztonságban.

Rénhírek | 2015. január 20.
|  

Korábban már írtunk arról, hogy a hanti-manszijszki Jugra Egyetemen bezárták a finnugrisztika tanszéket, mely a világ egyetlen olyan tanszéke volt, mely az obi-ugor nyelvekkel foglalkozó szakembereket nevelt. Ekkor írtunk arról is, hogy hasonló sors fenyegeti a petrozavodszki tanárképző főiskola finn nyelvi tanszékét is, ahol a világon egyedülálló módo vepsze és karjalai nyelvtanárok oktatása folyik.

Az Udmurt Állami Egyetem Udmurt Filológiai Kara az egyetlen, ahol az udmurt filológusokat, az udmurt nyelv és irodalom tanárait képzik. Azonban ez sem védi meg attól, hogy megszüntessék. Teljes felszámolásról egyelőre nincs szó: csupán a zsurnalisztikai karral kívánják összevonni. Mivel az utóbbi karon is udmurtokat képeznek, az újonnan létrejövő kar is elsősorban udmurt szakemberek képzésével fog foglalkozni. Ugyanakkor nem alaptalan a félelem, hogy egy hosszabb folyamat első állomásáról van szó – lásd az obi-ugor tanszék történetét.

Az Udmurt Állami Egyetem épületei Az Udmurtszkaja utcán. AZ oktatás nyelve az orosz
Az Udmurt Állami Egyetem épületei Az Udmurtszkaja utcán. AZ oktatás nyelve az orosz
(Forrás: Wikimedia Commons / Yan.gorev / CC BY-SA 3.0)

Az udmurt bölcsészkar kiemelkedő szerepet tölt be az udmurt nyelv és irodalom kutatásában. Mivel csak itt képeznek udmurttanárokat, felszámolása automatikusan az amúgy is szűk körű iskolai udmurtoktatás felszámolását is jelentené. Magyar szempontból nem lényegtelen, hogy a karon finnugor szak is van, ahol egyik évben magyar, másik évben finn szakirányú oktatás indul. Az egyetemen magyar és finn lektor is dolgozik. Ennek köszönhetően Udmurtiából származik a legtöbb magyarul beszélő, a kisebb finnugor népekhez tartozó szakember, író, költő stb. (Az izsevszkihez hasonlóan erős finnoktatás viszont máshol is van.) A tanszéken keresztül kialakult kulturális kapcsolatoknak köszönhető, hogy a magyarhoz hasonló táncházmozgalom indult meg Udmurtiában is. Az egyetem által szervezett nyári egyetemeknek köszönhető, hogy a kisebb finnugor nyelvek közül a magyarországi finnugor szakos hallgatók az udmurttal tudnak a legkönnyebben megismerkedni.

Kétségtelen, hogy már a karok összevonása is elvonásokkal, az álláshelyek csökkentésével járna. Éppen ezért az interneten aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy a karok megőrizhessék önállóságukat. Ez sajnos csak orosz nyelven érhető el. A petíciót több neves külföldi szakember is aláírta már.

Források

Декан факультета удмуртской филологии: “Сложно предугадать, к чему приведет объединение факультетов”

Удмуртские активисты ведут сбор подписей против упразднения факультета удмуртской филологии

Ведущие российские и зарубежные лингвисты выступили против ликвидации факультета удмуртской филологии

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2015. január 21. 22:04

Magyarországon már több mint száz éve megszűnt a külön CSAK magyar nyelvvel foglalkozó kutatás. Olyan kutatás, amely nem venné figyelembe azt semmivel nem bizonyított dogmát, hogy a magyar nyelv szedett-vedett jövevényszavak tömkelege volna. Pedig még ezt a feltételezést is érintetlenül hagyhatnák - mintegy vita nélkül és úgy is vizsgálhatnák a nyelvet, hogy nem érdekes, honnan, EZ MIND BENNE VAN, Ezzel foglalkozunk. Ilyen és nem más a sajátságos magyar nyelvtan, és ebben a kutatási ágazatban most nem érdekes, hogy máshol is vannak hasonló jelenségek: ez így együtt nincs máshol.

IGY SEM foglalkozik már száz éve a magyar nyelvészet a magyarral. Pedig ma már a hivatalos nyelvtudomány is tud annyit, hogy a múltban minden nyelv flektált és ennek a nyomai ma is megvannak minden nyelvben. Sőt kimondja, hogy a magyar nem flektáló nyelv. De az angol az... megáll az ész.

Hol tanítják az iskolában, hol van a magyar flektált alapszavak szótára egyáltalán? Az ilyen magyar sorozatokkal, hogy tál, tele, tél, tól, tőle, túl? Ilyen sorozatból jó NÉGYSZÁZ van. Sokkal bővebbek is: ara, ár(ad), ár(szúr), ár(érték), (oda)ér, ér(folyik), ér(ik), ír, író(tejből), (gyógy)ír, óra, őr, úr, űr, ürü - és más nyelvekben, ilyen tömegben hasonló SINCS! Hol van a kisszótáruk? Azért nem tanítják, mert mindezeket állítólag 2O különböző helyről szedte fel a magyar nyelv - de ezt az állítást soha senki nem bizonyította. Na és? Még ha bizonyítottnak is vélik, ez akkor is egyedülálló jelenség, amiből nagyon sok más, kizárólag magyar nyelvi sajátosság következik.

Ezt kritizáld először, másodszor, tizedszer - és az udmurt tanszék hiányát - csak ezután.

1 szeverna 2015. január 21. 20:25

eddig legalább voltak,vannak ilyen karok...lehetnék cinikus és azt írhatnám : legalább van mit bezárni...szerintem ez az orosz politika sorvasztó intézkedése.hiába maradtak fönt ily soká a kis népek ha most eltűnnek.fordulatra van szükség.a kérdés az enged-e az orosz elit a nyakasságából,vagy attól való félelméből hogy az önállósuló kis népek el akarnának szakadni a föderációtól.adjon Oroszország olyan alternatívát a kis népeknek hogy ne meneküljenek hanem maradjanak (lásd Skócia) .na de könnyű innen a billentyűk fölül "okosakat " mondani.

Információ
X