nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Találkozzunk a tengerparton!

Sokszor elhangzott már, és nem alaptalanul: érdemes az észtekre figyelni, mert alighanem tudnak valamit. A 90-es évek elején ugyanolyan súlyos (ha nem súlyosabb) málhával álltak a rajtvonalhoz, mint mi, mégis egy ideje már csak a hátukat leshetjük.

Rénhírek | 2013. május 5.
|  

Május 7-én 3 észt kiállítás nyílik a FUGA-ban: a Boom/Room. Új észt építészet című anyag válogatás az elmúlt évtized legjobban sikerült alkotásaiból, A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás az észt főváros faépítészetének múltját és jelenét tárja a látogató elé, Eve Kiiler Találkozzunk a tengerparton! című fotókiállítása pedig a szovjet szocialista építészet egyik tallinni emlékművének melankolikus pusztulását örökíti meg.

Az Észt Építészek Egyesületének Boom/Room. Új észt építészet című kiállítása megmutatja, milyen eredménnyel jár, amikor egy tartósan lendületben lévő ország építőipara felvirágzik. A tárlat Helsinki, London, Berlin, Moszkva, Szófia és Glasgow után érkezett Budapestre, a kiállítás katalógusa megvásárolható a FUGA könyvesboltjában. A kiállításhoz kapcsolódóan május 8-án 18 órakor Andri Ksenofontov Tendenciák a kortárs észt építészetben címmel tart angol nyelvű előadást.

 

A szlömtől a lakónegyedig: faépületek Tallinnban című tárlat ráébreszthet arra, hogy van élet a skandináv gerendaházakon túl is. A magyar turista számára egzotikus hangulatú, romantikus andalgásra csábító faházas lakónegyedek hajdan az alacsony társadalmi státuszt jelentették, ma már többnyire a legfelkapottabb kerületek közé tartoznak, ahol igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a lakásvásárláshoz. Az Észt Építészeti Múzetum kiállítása többek között azt is bemutatja, hogyan szorult vissza a fa mint építőanyag szerepe a szovjet időkben, és hogyan nyerte vissza mára a presztízsét a faépítészet.

 

Eve Kiiler Találkozzunk a tengerparton! című fotósorozatának főszereplője az ókori birodalmak megalomán építészetét idéző tallinni Linnahall, a moszkvai olimpia vitorlás versenyeinek helyszínéül épült többfunkciós komplexum. Ahogy dicsősége kopni kezdett, úgy vált egyre inkább marginális társadalmi csoportok kedvelt találkozóhelyévé. Eve Kiiler fotói ezeket a változásokat dokumentálják, azt állítva, hogy az épületegyüttes mindig is rituális funkciót töltött be a városi közösség különböző rétegeinek életében. A kiállításnak az a tény ad aktualitást, hogy az őszi Tallinni Építészeti Biennálé témája a szocializmus építészeti örökségének újrahasznosítása lesz.

 

A Boom/Room. Új észt építészet és A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítások május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tekinthető meg. A programok a FUGA és a Magyarországi Észt Intézet együttműködésében valósulnak meg.

Helyszín: Budapest, V. ker., Petőfi Sándor u. 5.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X