nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felhők és fények

Észtország tájait bemutató fotókiállítás nyílt Tamásiban, a Kindl Kupolagalériában. A szakképző iskola kiállítótermében a tenger felett tornyosuló felhők és csodálatos épületek képei köszöntik a látogatót.

Wenszky Nóra | 2011. november 28.
|  

Hogy kerül egy magyar fotós Észtország eldugott tájaira? Marton Jenő egy régi osztálytársa, Bereczki Urmas hívására érkezett először az északi országba, jó egy évtizeddel ezelőtt. Annyira megfogta a táj, a felhők és a fények szépsége, a városok hangulata és az ország hihetetlen fejlődése az önállósodás után, hogy azóta rendszeresen visszajár. Az autós kirándulások során elmaradhatatlan kísérője a digitális fényképezőgép.

Az amatőr fotós – aki egy útikönyvek kiadásával foglalkozó cég vezetője – és észt-magyar barátja néhány látogatás után elhatározta, hogy új útikönyvet írnak az országról. Bereczki Urmas már 1983-ban is írt a Panoráma Kiadó számára az akkor még a Szovjetunió részét képező Észtországról útikönyvet. Ám a volt tagköztársaság önállósodása óta az ország gyökeres változásokon ment át. Ezért született meg 2006-ban Marton Jenő fotóival és kiadásában Bereczki Urmas észt útikönyve, melyet 2007-ben – Pátzelt Hajnal bevonásával – a Baltikum országairól szóló könyv követett.

Felhők és fények
Forrás: Marton Jenő

2010-től azonban nem csak útikönyvek oldalain láthatjuk Marton Jenő fényképeit. Észtországi utazásainak képeiből körülbelül 40 fotó A felhők végtelen derekán... címmel először a budapesti Melba Étterem falain volt látható. November közepén a hetedik magyarországi helyszínen tekinthető meg a fotókiállítás.

Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény

7090 Tamási, Deák Ferenc u. 6-8.

Tel.: 74/471-127

A kiállítás december 1-ig tekinthető meg, 7:30-tól 16:00 óráig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X