nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rénpásztor nyelvrokonaink is szavaznak

Már a vasárnapi orosz elnökválasztás előtt, március 3-áig leadhatják voksukat a tundrán élő rénszarvaspásztorok és a szavazás idején már távoli vizeken hajózó tengerészek.

MTI | 2012. március 1.
|  

Helikopterekkel és elektromos szánokkal jutnak el a választási bizottság tagjai a távoli tundrákon élő rénszarvaspásztorokhoz mint erről a Rosszija 24 hírtelevízió is beszámolt. Több száz kilométert repült a szavazóbiztossal a fedélzetén az északi Magadan régióban az a helikopter is, amelynek nyolc rénszarvaspásztort kellett felkutatnia.
A pásztorok szívesen fogadták a ritka vendégeket, és ha már volt kihez szólniuk, azt is elpanaszolták, hogy kevés a fizetésük, társaik elhagyják a szakmát. A körülmények viszont egyre nehezebbek, mert a szervezett vadászatok megszűnése miatt a farkasok jócskán elszaporodtak a vidéken.

Harminchét olyan régió van Oroszországban, amely az éghajlati vagy a terepviszonyok miatt nehezen megközelíthető, egyebek között Szibériában és a Távol-Keleten, de nem hagyják ki az elnökválasztásból ezeket a vidékeket sem. Éppen ezért a központi választási bizottság szervezésében február 17-én elkezdték az előrehozott szavazás lebonyolítását, és azt ígérték, hogy március elsejére minden távoli vízen hajózó tengerész leadhatja voksát.


Nem titok, hogy az ország lakosságának egy százalékát jelentő 150 ezer szavazó voksolásának megszervezése és lebonyolítása meglehetősen drága. A tavalyi parlamenti választás egy főre számítva 577 rubelbe (több mint 4000 forint) került, de a szahalini vagy a bajkálontúli területekre eljuttatni a szavazóbiztosokat és a szükséges eszközöket, papírokat akár 4000 rubelt (28 ezer forintot) is kitehet. Ráadásul a biztosok zömmel nők, akik többnyire áldatlan körülmények között teszik meg az utat, hosszú órákat repülve.

Nemcsak Oroszországon belül, hanem külföldön is megkezdődött az előrehozott szavazás. Ötvennyolc országban 80 ezer orosz állampolgár nyilváníthat vélemény abban, ki legyen 2102-től az új orosz elnök.
A közvélemény-kutatások adatai és a szakértők egyöntetű véleménye szerint erre a legesélyesebb Vlagyimir Putyin kormányfő, aki 2000 és 2004 után ismét az államfői székbe készül, immár hat évre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X