nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mondoga: Én téged érezlek arrogánsnak, de nyilván elfogult vagyok. Most mi volt a tévedés...
  2020. 07. 04, 00:04  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @aphelion: "ö ≠ ú, á ≠ é, b ≠ p" forog-ferde-förtelem-fürdik Honnan tudja egy nyelvész, ho...
  2020. 07. 03, 22:04  Mi is az az Uralonet?
 • mondoga: @szigetva: Mit mondjak, tényleg nagyon el vagy tévedve, de itt már megszokhattuk, bármilye...
  2020. 07. 03, 21:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @szigetva: Itt szerintem megint félreérthetően állítasz valamit: "DE, még ha a hagyományos...
  2020. 07. 03, 21:25  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @szigetva: a link lemaradt. ebbe: vaciegyhazmegye.hu/video/721/Jelenits-Is...arista-eloada...
  2020. 07. 03, 21:04  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Puccs a mari wikipédián

Kizárták a mezei mari wikipédia tíz felhasználóját, köztük egyik adminisztrátorát, és megakadályozták, hogy egy másikat adminisztrátorrá válasszanak. A kizártak szerint nem maradt senki, aki igazán jól tudna mariul.

Fejes László | 2011. június 8.
|  

Vagyim Protaszov, a mari wikipédia egyik adminisztrátora, aki Szanyun Vagyik néven szerkeszt, június 4-én javaslatot terjesztett be, hogy egy másik felhasználót is adminisztrátorrá léptessenek elő. A kezdeményezés mellett több szavazat is érkezett, ezek hitelességét ellenőrizték.  Az eljárás során megállapították, hogy Szanyun Vagyik és másik kilenc, a jelölést támogató szavazat ugyanarról az IP-címről érkezett. A mari wikipédia egy másik adminisztrátora, a PesSzaj néven publikáló Vjacseszlav Kilejev ekkor azzal vádolta meg Vagyim Protaszovot, hogy egymaga több felhasználóként is regisztrált annak érdekében, hogy több szavazatot adhasson le, és átvehesse a mari wikipédia irányítását. Erre hivatkozva azonnal letiltotta mind Szanyun Vagyikot, mind a másik kilenc felhasználót.

Puccs a mari wikipédián

A helyzet pikantériája, hogy Kilejevnek pontosan tudnia kellett, hogy a többi felhasználók nem fiktívek, sőt, azt is, hogy melyikük mögött ki áll. Tudhatta, hogy ezek az emberek mind a Marij El Rádió munkatársai, és innen azt is ki lehetett volna találni (és persze más forrásból ellenőrizni), hogy az adott IP-cím a Marij El Rádióé.

A kizártak és támogatóik szerint így a mari wikipédia „marik és mariul jól tudók” nélkül maradt. PesSzaj tudását külön is kritizálják, utalva arra, hogy a mari wikipédia inkubátorkorszakában más felhasználók javítgatták a legegyszerűbb (bemutatkozó) mondatait is. Az alábbi videóban sem mariul, hanem oroszul mondja el álláspontját: szerinte egyértelmű, hogy csalás történt. Szerinte egyébként a mari wikipédián sokkal enyhébbek a szabálysértők elleni eljárások, mint más wikipédiákon: ezzel kapcsolatban korábbi példákat említ, amikor kizárás helyett csak figyelmeztették a szerzői jogot megsértő felhasználót. Állítása szerint a Marij El Rádió munkatársai rendszeresen megsértik a szabályokat. Kitér a mari wikipédiát ért kitikára, miszerint sok a nyelvtani hiba. Szerinte természetes, hogy az emberek hibákat követnek el, de az a jó a wikipédiában, hogy a hibákat ki lehet javítani. Végül kifejezi reményét, hogy a kitiltás ideje alatt Szanyin vagyik belátja hibáját, és leteltével visszatér a wikipédiára, és tovább segít javításában, fejlesztésében.

(A mezei mari wikipédián jelenleg 2322 szócikk található.)

Forrás

Марийскую Википедию фактически оставили без марийцев (+мнение Килеева ВИДЕО)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 arafuraferi 2011. június 11. 21:04

Végre nem csak a VOGULOK OSZTJÁK az ÉSZT. Ilyen, mikor két MARI egymás torkának UGOR. Ebből lesz olyan PER, MI két KOMI ZÜRJÉNÉL is jobb.

Információ
X