nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudatosan fejlesztik a mari Wikipédiát

A „kis” nyelvek wikipédiáinak fejlesztése meglehetősen lassú folyamat: egyetemi oktatók bevonásával szeretnék gyorsítani.

Fejes László | 2011. május 1.
|  

A mezei mari wikipédián pillanatnyilag kb. 2000, a hegyin 3000 szócikk található. Míg a „nagy” nyelvek wikipédiáinak fejlesztése a sok önkéntesnek köszönhetően jól halad, a „kis” nyelvek wikipédiái lassan fejlődnek. Éppen ezért egy új projekt keretében a fejlesztésbe bevonják a nemzetiségi értelmiség krémjét, az egyetemi oktatókat.

A Mari Állami Egyetem oktatói számára külön kurzusokat szerveznek, melyeken elsajátíthatják a Wikipédia szerkesztői felületének használatát. Az egyetem diákjai az oktatók felügyelete mellett wikipédiacikk-formátumban fogják megírni házi dolgozataikat. Habár minden mari tud oroszul, így bárminek utánanézhet az orosz wikipédián is, de igazán sokat jelenthet számukra, hogy anyanyelvükön kereshetik meg a válaszokat.

Forrás

Марийская Википедия станет серьезным источником информации при помощи ученых МарГУ

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 doncsecz 2011. május 2. 11:49

@Fejes László (nyest.hu): Igen, de az elég távol áll tőlük, mert az ő nyelvükből nem vett át elemeket. Többen abban kritizálják ezt a nyelvet, hogy csak ljubljanai-krajnai nyelvjárásokat vesz figyelembe, másokat kizár, így nem tekinthető igazán egységesítő nyelvnek, mert Szlovéniában meg az a szokás, hogy Ljubljana minden fölött áll. A vend esetében pedig Küzmics Miklós készített egy olyan sztenderdet ami minden nyelvjárását ötvözte ennek, ezért lett igazi egységesítő irodalmi nyelv.

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. május 1. 18:33

@doncsecz: Szerintem egyáltalán nem baj, ha a kis nyelvek nincsenek sztenderdizálva. Éppen te említetted, ha jól emlékszem, hogy a vendeket mennyire frusztrálja, hogy az irodalmi szlovént kell használniuk. Ha nem éreznénk úgy kényszeresen, hogy mindig valamilyen norma szerint kell írnunk, könnyebb lenne.

1 doncsecz 2011. május 1. 12:53

Elég sok kisnyelvű wikipédiát hozták már létre, valamelyiknek csak pár ezer beszélője van. Bizonyos wikiknél, ahol az illető nyelvet többen beszélik (mert velencei nyelvnek is 2 millió beszélője van) azért kevés a szócikkek száma és nem tudnak minden részlegre megfelelő kifejezést találni, mert az adott nyelvnek nincsenek megfelelő szótárai, nincs modern szervezet amely a regularizációjával foglalkozna.

A wikipédia itt volna a legjobb, hogy az ilyen kisnyelveket lehessen ápolni, de sajnos az ilyen kisnyelveknél a "rendszer," azaz a sztenderd hiánya okoz gondot. A nápolyi, velencei, sziléz és más wikik esetében a szerkesztők gyakran kénytelenek a saját nyelvjárásukat használni, mert nyelvük nem oktatott nyelv. Ezért érzekelhető a cikkek nyelvezete között bizonyos mértékű különbség.

Információ
X