nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki az úr a szemétdombon?
Folytatódik a kakaskodás a Wikipédián

Tovább folyik a csata a mezei mari wikipédia irányításáért, sőt, újabb részletek derültek ki az előzményekről is.

Fejes László | 2011. június 22.
|  

Mint azt korábban megírtuk, a mari wikipédia egyik adminisztrátora, PesSzaj (Vjacseszlav Kilejev) kizárt a felhasználók köréből egy másik adminisztrátort, Szanyun Vagyikot (Vagyim Protaszov) és további tíz felhasználót, azzal vádolva Vagyim Protaszovot, hogy a tíz felhasználó mögött nem valódi személy áll, hanem mind az ő virtuális személyiségei. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy egy szavazás során a szavazatok hitelességét ellenőrizték, és a szavazatok ugyanarról az IP-címről érkeztek. Ugyanakkor Kilejev is tudhatta, hogy ki a többi felhasználó: a Marij El rádió munkatársai, az IP-cmí pedig a rádió IP-címe.

Időközben az is kiderült, hogy az említett, Vagyim Protaszov által kezdeményezett szavazás éppen annak érdekében folyt, hogy Kilejevet megfosszák adminisztrátori jogától. Kilejev ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert rosszul ismeri a mari nyelvet, ennek ellenére állandóan új szavak, kifejezések létrehozásával kísérletezett. Szóalkotásai a marik többsége számára érthetetlenek, a wikipédia közössége rosszul fogadta őket, ennek ellenére a szócikkekben ezekre cserélte az ott használt kifejezéseket. A mari wikipédiaszerkesztők egyébként nincsenek az ellen, hogy az orosz kifejezéseket új, mari elemekből alkotott szavakkal váltsák fel, de Kilejev tevékenysége miatt több szerkesztő inkább elhagyta az oldalt. Bár Kilejev maga nem tud jól mariul, blokkolta azokat a cikkeket, melyeknek nyelvezete nem tetszett neki.

A másik vád Kilijev ellen az volt, hogy szerkesztéseiben hemzsegnek a nyelvi és helyesírási hibák. Ez elriasztja az újonnan érkező, művelt szerkesztőket attól, hogy komoly energiákat fektessenek a projektbe. A reménytelen küzdelmet látva elhagyta az oldalt a két legaktívabb szerkesztő, Yufereff és Maikl20021 is. Őket Kilejev többször kizárással is megfenyegette.

Kilejev álláspontja szerint ő csak a szerzői jogok megsértése esetén blokkolt szócikkeket, az ellene indított eljárást pedig azzal az indokkal próbálta megszűntetni, hogy a wikipédián erre nincs szabály.

Az ügy azonban újabb fordulatot vett: a kizárt felhasználók és Gyenyisz Szaharnih, az udmurt wikipédia adminisztrátora és Vlagyimir Megyejkó, az orosz wikipédia adminisztrátora a globális adminisztrátorokhoz, az úgynevezett helytartókhoz (stewardokhoz) fordultak. Bár utóbbi szerint elképzelhető, hogy a Kilejev ellen szavazók között voltak álfelhasználók is, de szerinte így is egyértelmű a szavazás eredménye.

Egy M7 nevű helytartó közölte, hogy a kizárt felhasználók jogait hamarosan helyreállítják, és a mari wikipédia egy ideig adminisztrátor nélkül fog működni. Kilejevet egy Ruslik nevű helytartó ideiglenesen kizárta – hogy az ügy még pikánsabb legyen, azért, mert a jelek szerint Kilejev két álfelhasználóval is rendelkezett.

Forrás

Стюарды Википедии заблокировали администратора марийской Вики Вячеслава Килеева и собирают показания пользователей

Знаток марийского языка из Австрии предложил ввести Конституцию в мари-Вики

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Nước mắm ngon quá! 2012. január 29. 23:28

Micsoda krimi...

@El Mexicano:

A romani wikipédián (rmy.wikipedia.org) van egy szerkesztő (talán admin is), aki fejébe vette, hogy a romanit (legyen most ez a neve) devenagarival is lehet írni... 545 cikknél áll a kezdeményezés, épp elbírálás alatt van, hogy a romani wikin törlik a devanagarival írt cikkeket.

1 El Mexicano 2011. június 23. 10:13

A kis Wikipédiákat eleve csak néhány (szó szerint néhány) felhasználó szerkeszti, de ilyenre még nem volt példa (legalábbis azok közül, ahol én is részt vettem, pl. aragóniai vagy szárd), hogy így eldurvuljon a helyzet. Általában az a pár szerkesztő békésen együttműködik, ez jellemző.

Információ
X