nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oroszország veszélyt lát a kisebbségi nyelvekben

Jelenthet-e önmagában veszélyt egy nyelv? Nos, az orosz hírközlési minisztérium szerint igen.

Fejes László | 2011. október 12.
|  

Az Oroszországi Föderáció Hírközlési és Tömegkommunikációs Minisztériuma a nemzetiségi együttélést zavaró elemeknek tartja azokat, akik a nemzetiségek nyelvén készítenek és tartanak fenn honlapokat Oroszországban. Ezt Ilja Maszuh miniszterhelyettes írta hivatalos levélben a Nyelvi kisebbségek a számítástechnikában: tapasztalatok, feladatok és perspektívák című konferencia szervezőbizottságának.

A konferenciát idén áprilisban tartották Joskar-Olában. Itt határozták el, hogy létrehozzák az Észak-Eurázsia Nyelveinek Elektronikus Írásbeliségét Támogató Társaságot. A „digitális szakadékot” a társaság tagjai az adott nyelvek „elektronikus képviseletével” igyekeznek áthidalni: ennek érdekében helyi csoportokat hoznak létre, melyek szabadon terjeszthető elektronikus szótárakat hoznak létre, fejlesztik a nemzetiségi nyelvű wikipédiákat, szoftvereket lokalizálnak (elsősorban az iskolai oktatás javára) stb.

Létre szeretnének hozni egy Nemzetiségi technológiai platformot a kisebbségi nyelvek technikai eszközeinek létrehozására, Unicode-alapú karakterkészletek készítésére, billentyűzetkiosztások létrehozására, helyesírás-ellenőrzők és keresőprogramok létrehozására, gépi fordítók fejlesztésére.

A konferencia résztvevői Oroszország kormányához, pontosabban a vidékfejlesztési minisztériumhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy kérelmezzék a Unicode-konzorciumnál az Oroszország kisebbségi nyelveiben található, korábban nem kodifikált betűket felvételét a hivatalos regiszterbe. Azt is kérték, hogy a szövetségi hatóságok vizsgálják felül az oroszországi nyelvek elektronikus írásbeliségére irányuló projektek finanszírozásának lehetőségeit.

Levelet küldtek a hírközlési minisztériumba is. Ilja Masszuh válaszlevelében rámutatott azokra törvényekre, melyek biztosítják az oroszországi nyelvek egyenjogúságát az informatikai rendszerek fejlesztésekor is, illetve arra a törvényre, mely szerint a helyi hatóságok kötelesek tevékenységükről mind orosz nyelven, mind a köztársaságok más hivatalos nyelvein beszámolni. A miniszterhelyettes arról is biztosította a konferencia szervezőit, hogy a hatóságok nem fognak akadályt gördíteni kisebbségi nyelvű szájtok létrehozása elé.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a nemzetiségi nyelvű információs rendszerek, „amennyiben nem oktatási jellegűek, azzal a veszéllyel járnak, hogy megosztják Oroszország népeit, és felhasználhatóak szélsőséges tartalmú oldalak létrehozásához”. A levél záró részében pedig rámutat, hogy a Unicode-konzorcium nem csak kormányzati szervektől fogad el javaslatokat új szimbólumok kodifikálásához.

A levelet a szervezők felháborodással fogadták. A levél szerint ugyanis minden olyan kisebbségi nyelv használata, mely sehol nem hivatalos Oroszországban (minden nyelv ilyen, melynek beszélői nem rendelkeznek saját köztársasággal), azonnal szélsőségességnek minősül. Az orosz törvények sehol nem korlátozzák a nemzetiségi nyelvek használatát, és az sem világos, miért éppen az oktatási anyagok ne jelenthetnének veszélyt.

Ha ma egy orosz minisztériumi tisztviselő a nemzetiségi nyelvű weboldalakról hallva automatikusan szélsőségességről kezd beszélni, nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy nemsokára nemkívánatossá válik mindenki, aki e nyelvek megőrzésén, fejlesztésén fáradozik? Vagy akár minden ember, akinek nem orosz az anyanyelve? – teszi fel a kérdést a finugor.ru.

Mindeközben a vidékfejlesztési minisztérium támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Forrás

Минкомсвязи РФ увидело угрозу в использовании языков народов России в Интернете

Мариец: "Заявление замглавы минкомсвязи РФ о языках - проявление дискриминации народов России"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 dekadenci 2011. október 14. 14:37

@szigetva: köszönöm, javítva.

1 szigetva 2011. október 14. 14:22

1 „a nemzetiségi nyelvű információs rendszerek, „amennyiben nem oktatási jellegűek, azzal a veszéllyel járnak, hogy megosztják Oroszország népeit, és felhasználhatóak szélsőséges tartalmú oldalak létrehozásához.”

2 „az sem világos, miért éppen az oktatási anyagok jelenthetnének veszélyt.”

De a miniszter úr nem épp azt mondta (ld. 1), hogy az oktatási anyagok NEM jelentenek veszélyt? (Most attól függeltenül, hogy egyébként hülyeséget beszél.)

Információ
X