nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bántó és átgondolatlan
Nyilatkozat a magyar–észt követségbezárások ügyében

Neves tudósok és jelentős társadalmi szervezetek, egyetemi tanszékek írták alá a tallinni magyar nagykövetség bezárása ellen tiltakozó nyilatkozatot.

nyest.hu | 2014. szeptember 8.
|  

Mi, az alulírott, Észtországgal hagyományosan szoros, sokrétű és kiterjedt kapcsolatot tartó intézmények, szervezetek és magánemberek, ez év júliusában megdöbbenéssel értesültünk a magyar kormánynak a tallinni magyar nagykövetség bezárásáról hozott döntéséről, valamint az ezután értelemszerűen bekövetkezett észt válaszlépésről.

Felnézhetünk rájuk
Felnézhetünk rájuk
(Forrás: Wikimedia Commons / Hedwig Storch)

Úgy véljük, a magyar diplomáciának a népünk és kultúránk iránt mindig kitüntetett figyelmet tanúsító, EU- és NATO-tag Észtországtól való elfordulása az észt félre nézve bántó, magyar szempontból pedig átgondolatlan lépés volt, mely sem rövid, sem hosszú távon nem szolgálja a javunkat, és nem öregbíti jóhírünket a világban. Magyarország, Finnország és Észtország, e három finnugor nyelvű állam, közösen visel felelősséget a kis finnugor népek támogatásában; a nagykövetségek hiánya ezt a munkát is megnehezíti.

A legutóbbi hírek szerint a kormány erősíteni tervezi a magyar–észt nyelvi és kulturális együttműködést, de ez az örvendetes fejlemény a júliusi diplomáciai döntések fájdalmas következményeit legfeljebb csak enyhíteni tudja, semlegesíteni nem. Ezért ezúton is szeretnénk kifejezni abbéli reményünket, hogy mindössze múló, átmeneti intézkedésről van szó, melynek felülvizsgálatára az illetékesek belátható időn belül sort fognak keríteni.

2014. szeptember 8.

Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, Pozsony

Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke

Eötvös Loránd Tudományegyetem Finnugor Tanszéke

É. Kiss Katalin akadémikus

Honti László akadémikus

H. Varga Márta egyetemi docens

Jávorszky Béla volt helsinki és tallinni nagykövet

József Attila Kör

Kalevala Baráti Kör elnöksége

Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, Nyitra

Magyar–Észt Társaság

Magyar–Finn Társaság

Magyar Fordítóház Alapítvány Észt–Magyar Műhelye

Magyar Írószövetség elnöksége

MTA Nyelvtudományi Intézete Nyelvtörténeti és Finnugor Osztályának Finnugor Kutatócsoportja

Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság

Numi Tórem Alapítvány

Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor és Magyar Nyelvtörténeti Szemináriuma

Polar Alapítvány

Pusztay János egyetemi tanár

Reguly Társaság

Sirató Ildikó PhD., színház- és irodalomtörténész

Szegedi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke

Voigt Vilmos professor emeritus, a tartui egyetem díszdoktora

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Untermensch4 2014. szeptember 11. 10:14

@blogen:

1

gazdaságilag, geopolitikailag, sőt kulturálisan is van mit tanulnunk az észtektől. olyan részterületeken is amikben "köztudottan" "magyarországon világhírűek" vagyunk, közben meg nem.

2

művelt magyar állampolgárként bizonyára tisztában vagy azzal hogy a diplomácia mint műfaj, nagyjából hogyan működik. bizonyára érzékelted azt hogy ugyanazzal a szöveggel zárták be az itteni észt követséget amivel a tallinnit. ugye nem kell részleteznem hogy bunkóság olyanokat megsérteni akik ezt akkor sem tették amikor lett (hú de szóvicc: lett) volna rá okuk. gondolom nem volt olyan sürgős hogy ne lehetett volna megbeszélni az észtekkel hogy diplomáciailag kellemes hangulatban történjen a bezárás

3

ha jól sejtem az udmurtoknál nem zártak be követségünket, ha lenne egy ottaninak létjogosultsága, érdekelne? (tudom hogy gúny volt) :)

egyébként annak idején a mongóliai követség bezárása hasonló ostobaság volt, az 1 pont kapcsán ott is lehet némi nézelődnivalónk

6 zegernyei 2014. szeptember 10. 15:01

@blogen:

1. Összefüggésében kell nézni a dolgokat. Önmagában nézve akár Helsinkiben is lehetne a követség, de itt a quitóira és az ulánbátorira cserélik, noha Ecuadorral és Mongóliával jóval kisebb a kereskedelmi forgalmunk, mint Észtországgal (mellesleg a közös kulturális gyökerek miatt Mongóliából sem kellett volna kivonulni korábban).

2. Észtország az EU tagja, miként Magyarország is.

3. Észtország sokkal gyorsabban fejlődik, mint Magyarország, érdemes tőle tanulni, és vele boltolni.

4. Észtországban egy finnugor nyelvet beszélnek, Magyarországon pedig egy másikat.

Ez a gazdasági, geopolitikai és kulturális viszonyrendszer indokolja a nagykövetség fenntartását Tallinnban. Emellett pedig a tisztesség azt kívánná, hogy ne köpjük pofán azt aki az orcáját nyújtja felénk...

5 mondoga 2014. szeptember 10. 13:40

Hmmm...

A történelmi "pisai vész" óta tudhatjuk, mekkora kihívást jelent a "művelt magyar" számára a negyvenegynéhány és a körülbelül nyolcvan összevetése, ahogy annak is híre ment, hogy a "művelt magyar" nem érti, miért is nem lett eminens a hírhedt teszten. :DDD

4 blogen 2014. szeptember 10. 11:13

@astrohist:

1. Miért esztelen? Milyen gazdasági, geopolitikai vagy kulturális érdekeink fűződnek az észt nagykövetség fenntartásához? Észtország csak a 44. importparnerünk, az ötvenes behozatali listán pedig nem is szerepel:

www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Do...enhandel_Ranking.pdf

Stratégiai jelentősége a balti országoknak Magyarország számára nincs, mi több az esztelen oroszellenességük miatt manapság csak gazdasági károkat tudnak okozni nekünk. Kulturális kapcsolatok ápolásához pedig szükségtelen egy követség. Egy ideje már van internet a világon, szal nem kell követségeken kulturális missziókat fenntartani a csókos értelmiségi holdudvarnak egzisztenciális okokból (no nem mintha ezt a hagyományt a FIDESZ feladta volna, sőt!).

2. Művelt magyar állampolgár vagyok. Nem érzem sértőnek, hogy a szomszédos, kilencven kilométerre levő Helsinkiből fogják ellátni az észtországi képviseletünket. Ez akkora távolság, mint a Budapest-Siófok és a két város között naponta tucatnyi komp jár:

www.tallink.com/

www.vikingline.fi/fi/suomi/

Ebből is látható, hogy a követség fenntartása miatti cirkusz kizárólag aktuálpolitikai jelentőséggel bír.

3. Ugyan miért? Az udmurt nemzettől ne kérjünk, hogy nincs konzulátusunk Izsevszkben?

3 Fejes László (nyest.hu) 2014. szeptember 10. 09:25
2 Untermensch4 2014. szeptember 8. 22:45

esetleg a döntésért felelős politikusok névsorának terjesztése is szóba jöhetne. állítólag a "politikai felelősséget" még hajlandóak viselni a parlamentben ülő főemlősök, csak a büntetőjogitól zárkóznak el.

1 astrohist 2014. szeptember 8. 15:06

1. Nem "belátható időn belül", hanem azonnal felül kell vizsgálni egy esztelen döntést, és azt azonnal megsemmisíteni.

2. Az értelmetlen, mind az észtekre, mind a művelt magyar állampolgárokra sértő elgondolás kiagyalóját azonnal el kell távolítani a helyéről, és gondoskodni arról, hogy semmilyen befolyásos, vagy kezdeményező beosztása ne legyen.

3. A magyar Országgyűlés kérjen bocsánatot az észt néptől!

Bartha Lajos, az angol Királyi Füöldrajzi Társaság örökös tagja.

Információ
X