nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nägemiseni!
Búcsú az észt nagykövetségtől

Az észt–magyar kapcsolatokért felelősséget érző civilek egy csoportja szimpátiamegmozdulást hirdet csütörtök estére, a bezáró budapesti észt nagykövetség elé.

Rénhírek | 2014. szeptember 23.
|  

Mindenkit várnak szeptember 25-én 18 órára az észt nagykövetség 2. kerületi Áldás utcai épületénél, hogy köszönetet mondjanak Észtországnak és nagykövetének az elmúlt években kifejtett tevékenységéért. A civil szervezők elmondása szerint a résztvevők így kívánják kifejezni a „népi diplomácia” jegyében, hogy továbbra is fontosnak tartják a két ország közti jó kapcsolatot, és értékelik azoknak a munkáját, akik tettek és tesznek ezért. Felhívásukban kiemelik, hogy a nagykövetség számos hazai tudományos, művészeti és más rendezvényt támogatott, továbbá sok magyar és Magyarországon élő észt állampolgárnak, szervezetnek, diákoknak, kutatóknak, vállalkozóknak és másoknak nyújtott segítséget észt ügyeikben.

Mivel az észteket éneklő nemzetként is ismerik, a szimpátiamegmozduláson elhangzik egy észt dal a jelenlévők alkotta alkalmi kórus előadásában. A szervezők mindenkit várnak, aki méltó módon búcsút szeretne venni az eddigi utolsó magyarországi észt nagykövettől, egyúttal arra kérik a résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben az esemény pártfüggetlen jellegét.

A magyar kormány július elején váratlanul bejelentette, hogy bezárja a tallinni magyar nagykövetséget. A szimpátiamegmozdulás apropója, hogy az észt fél a magyar külügyi tárca júliusi bejelentése nyomán úgy döntött, válaszképpen maga is megszünteti legmagasabb rangú budapesti képviseletét. Őexc. Priit Pallum, Észtország utolsó hivatalban levő budapesti nagykövete szeptember 30-án távozik hazánkból. A szervezők reményei szerint több százan vesznek majd búcsút a nagykövetségtől.

Az Észt Köztársaság nagykövetségének épülete
Az Észt Köztársaság nagykövetségének épülete
(Forrás: estemb.hu)

Helyszín: Budapest, II. kerület Áldás utca 3.

Időpont: 2014. szeptember 25., 18:00

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Atlasz 2014. szeptember 23. 15:38

Múlt nyáron a mórahalmi strandon különös beszéd ütötte meg a fülemet. Volt benne valami ismerős, németes. szlávos is, de aztán a sok évvel ezelőtt a tévében látott Vaskor dallama jött elő a memóriámból. Igen, a Kalevipoeg! Mélyről jött közösség!

Mórahalmon tánc- és énekbemutatót tartottak az észt vendégek!

De én nem csak őket láttam és hallottam!

A baltikumi élőláncot, a litván tévé védelmét, a hihetetlen, a temesvári forradaloménál nagyobb csodát, hogy meg tudtak szabadulni! Most a magyar kormányt eszközként használva a Birodalom visszavág - talán nem is nekik, csak rajtuk keresztül.

Nagyon szégyellem, mert magyar vagyok.

Információ
X